Над 6 600 бебета са се родили през изминалата година в трите общински болници в столицата, които имат родилни отделения. „Отличник" сред тях е Първа АГ болница „Света София", която на днешния празничен Бабин ден бе посетена от кмета Йорданка Фандъкова.

Преди ритуалното измиване на ръцете тя гушна почти двумесечната Александра, която се оказва адашка на внучката й.

Йорданка Фандъкова обясни, че болница „Света София" е имала трудни години, което е наложило намесата на общината, за да може да се стабилизира.
„Ние ще продължим да подкрепяме екипите, които работят тук, включително и финансово", обеща столичният градоначалник. Личната кауза на Фандъкова, от която тя е изключително доволна, е запазването на ин витро отделението. През 2012 г. там са направени общо 90 процедури, а родените бебета са 20.

Повече здрави бебета, много щастливи родители, баби и дядовци си пожела кметът за настоящата година. Към пожеланията й се присъедини и шефът на болницата д-р Иван Костов. Макар да е на поста едва от ноември миналата година, той си е поставил много амбициозни задачи, които да реализира в кратък период.

Идеята му е I-ва АГ болница да се утвърди като един съвременен модерен център за женско здраве. Той се похвали, че лечебното заведение разполага със силна онкология и има желанието да развива все повече отделението за хирургия на гърдата.

До лятото пък отделението за отглеждане на новородени с ниско тегло, разположено в Първа градска болница, трябва да бъде преместено в I-ва АГ болница. Заедно със съществуващото отделение по неонталогия това ще направи болницата особено горда поради това, че ще се грижим за над 100 бебета, заяви Костов и изтъкна, че целта е майките да прекарват повече време при децата си.

Преместването на отделението по думите на Костов е въпрос на организация и няма да отнеме голям ресурс, защото поверената му болница им пространствени възможности. Кметът Фандъкова също засвидетелства подкрепа в реализирането на тази идея.

Заместник-шефът на болницата д-р Валентина Николова пожела на лекарите и акушерките живот, здраве, воля, силя и енергия в овладяване на изкуството, наречено акушерство. „Всички искат да стигнат до върха, но най-голямото щастие при нас е по пътя към върха. За нас животът се измерва не с броя на вдишванията, а с броя на миговете, които спират дъха", заяви д-р Григорова.