Шестима свидетели бяха разпитани пред съда по делото срещу Николай Методиев - Пилето.

Той е обвинен за незаконен внос на китайски стоки през ГКПП „Калотина" и ГКПП „Капитан Андреево" в периода 2003 -2004 г.

Според обвинителният акт конртабандата е на стойност 3.5 млн. долара, а от нея щетите за държавата са за над 1.5 млн. долара.

Пред съда четирима от свидетелите дадоха показания, различни от тези, които са дали по време на досъдебното производство.

Адвокатът по защитата Илиан Василев се възползва от процесуалното си право да не позволи изчитането на свитеделските показания, дадени от четиримата пред следовател.

Василев заяви след делото, че се е възползвал от това си право, защото следствието срещу Николай Методиев е било водено тенденциозно.

Делото беше отложено за 22 февруари 2008 г.
Тогава трябва да бъдат разпитани последните трима свидетели по делото и то да тръгне към произнасяне на присъдата.

Припомняме, смята се, че престъплението е извършвано в съучастие с митнически служители от двете ГКПП-та и водачи на товарни автомобили.

Сочени за помагачи на Пилето са митничарят Ивайло Разложки - Тихия и бившите му колеги Радослав Живков - Джими и Георги Георгиев - Пурата.
Припомняме, Джими и Тихия са в ареста от лятото, когато бяха задържани, след като антимафиотите разбиха мащабен канал за внос на джиесеми.