Софийски градски съд уважи искът на прокуратурата и наложи постоянна мярка „задържане под стража" на петимата арестувани по случая с разбития контрабанден канал за мобилни телефони и китайско карго.

Според адвокат Марковски, който е поел защитата на тримата служители на спедиторската фирма, мярката е неоснователна.
Той съобщи, че аргументът на съда е, че има достатъчно доказателства, но не е посочил кои са тези доказателства.

Припомняме, заседанието на СГС бе закрито, тъй като по време на разследването са използвани специализирани разузнавателни средства (СРС).

При засилени мерки за сигурност в съда бяха докарани настоящият митничар от Аерогара „София" Ивайло Разложки, небеизвестният Радослав Живков-Джими, спряган от антимафиотите като един от „мозъците" на престъпната група, както и тримата служители на спедиторска фирма - Григор Тотов, Вилислав Нешов и Стоян Петров.
Шестият член на групата - Георги Георгиев-Пурата - е с мярка за неотклонение „подписка", тъй като е в болница.

Според адвокат Марковски специалните разузнавателни средства по случая са събирани от октомври до март и не следва да се включват в доказателствата по делото, тъй като производството е образувано от 5 март.
Всички СРС от октомври до 5 март не следва да се включват." - заяви Марковски, като добави, че съдът е приел, че и тези от 5 март са достатъчни.

В закона има забрана да се приема даден факт за установен само въз основа на СРС, посочи още Марковски.
Той е категоричен, че определената от съда мярка е изцяло погрешна.

Тя противоречи на закона и се надявам Апелативният съд при нашите жалби да я отмени", коментира адвокат Марковски.

В отговор на журналистически въпрос какво следва нататък той заяви: „Ще трябва да ги пуснат и след това да ги оправдаят".

„Според съда няма опасност петимата да се укрият, но съществува реална предпоставка за извършване на друго престъпление", съобщиха след заседанието от пресцентъра на СГС.

Сред мотивите на съдебния състав е и това, че разследването още е в начален стадий, което е реална предпоставка за опит от страна на обвиняемите за влияние към свидетели и доказателства.