"Вчера Румен Овчаров потвърди своята готовност да подаде оставка и аз я приемам."

Това каза премиерът Сергей Станишев на извънредна пресконференция в Министерския съвет, като заяви, че още на 5 май Овчаров е изразил готовността си да подаде оставка. Той прие и оставката на министъра на правосъдието Георги Петканов.

Вчера министър-председателят е разговарял с Румен Овчаров, при което двамата са постигнали съгласие, че при разразилия се скандал е необходим морален жест.

При разговора е взето решение за оттеглянето на икономическия министър, въпреки че прокурорската проверка е показала, че няма никакви доказателства „че той е господар на държавата или че е заплашвал Ангел Александров".

Според Станишев скандалите от последните седмици са показали,че в обществото ни вече съществува нетърпимост дори и към подозренията за корупция. Премиерът допълни, че в България е много лесно на базата на клевети и спекулации да се създадат нагласи, без нито едно доказателство.

Напомняме, че Румен Овчаров в разпространено снощи писмо до медиите намекна, че на 5 май е изразил готовност да се оттегли и че проверката на прокуратурата е доказала, че той не е „собственик на държавата".

След като обяви, че приема оставките на министрите Овчаров и Петканов, министър-председателят заяви, че предприема структурни промени в кабинета.

8 часа след брифинга на Станишев, след близо 5-часово заседание Испълнителното бюро на БСП подаде оставка. От 21-те му членове в ИБ остава само премиерът Станишев-

Смятам да предложа чрез закон да се създаде национална агенция за сигурност, която да обедини съответните структури от Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Министерството на финансите, каза Станишев.

Като аргумент той посочи че националната сигурност, борбата срещу сенчестия бизнес, срещу корупцията, са национален интерес, а не интерес на едно или друго министерство, и изрази надежда да бъде подкрепен от коалиционните партньори.

Другата структурна промяна, замисляна от премиера, е да се обособи от Министерството на земеделието и горите отделна агенция за горите. Станишев поясни, че българската гора е национално богатство и е необходимо да се запази за бъдещите поколения този символ на България.

Той е категоричен, че за запазването и развитието на българската гора е необходима реформа, която да гарантира разделянето от контролните от стопанските функции.

Станишев заяви, че в скоро време ще инициира разговор в коалицията за актуализация на управленската програма и припомни, че БСП вече представи вижданията си в тази насока, като изрази очакване НДСВ и ДПС да предприемат подобен подход.

Станишев каза още, че в зависимост от политическите, икономическите и социалните приоритети могат да се си правят и други структурни промени, но те не трябва да бъдат самоцел.

Той изтъкна, че коалиционното правителство съществува не като математическа, а като политическа формула за добро управление на страната. Премиерът изрази категоричната си убеденост, че политиката на правителството дотук е успешна като баланс между либералните и социалните насоки.

Няма да приема така наречените леви завои, категорично заяви Станишев Според него тези, които призовават за ляв завой не си дават сметка за последиците от рязка смяна в курса на правителството. Той посочи като нежелателен опита на Унгария, където от крайно ляво се стига до крайно дясно - „затягане на всички колани, данъци, такси и много голямо социално недоволство".

Правителството ще направи всичко възможно за догонващо увеличение на доходите, особено за тези, които зависят от държавата, но няма да позволя това да стане за сметка на финансовата стабилност, допълни премиерът.