Министър-председателят Сергей Станишев прие оставките на двама министри след неотдавнашния корупционен скандал, който разтърси правителството и се разрази по-малко от месец преди публикуването на доклад от Европейската комисия за реформите в правосъдната система в България, коментира белгийският франкофонски в. "Соар". Министър-председателят уволни на първо време двама замесени заместник-министри и изпрати министъра на икономиката и енергетиката в отпуск, обяснява вестникът.

АФП също отбелязва, че премиерът е приел оставките на двамата министри след неотдавнашен скандал за корупция, дестабилизирал правителството по-малко от месец преди Европейската комисия да публикува своя доклад за съдебните реформи в България. Въпреки че прокуратурата се отказа вчера да започне съдебно разследване срещу Овчаров поради липса на достатъчно основания, премиерът подчерта днес, че при сегашната политическа ситуация е необходим силен морален жест - намек за оставката на министъра на икономиката и енергетиката, посочва агенцията.

АП също оценява, че премиерът е извършил промените в кабинета в опит да засили борбата срещу престъпността и корупцията.

В сегашната политическа ситуация е нужен силен морален жест, припомнят позицията на Станишев западни медии, правейки алюзия излизането на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от правителството. Другият подал оставка е министърът на правосъдието Георги Петканов, който обясни преди няколко дена, че иска да напусне поста си по лични причини.

Европейската комисия, която следи отблизо България и Румъния след приемането им в Европейския съюз на 1 януари тази година, трябва да публикува в края на юни доклад за напредъка на двете страни в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, припомня "Соар".

Лявоцентристкото правителство на Сергей Станишев бе разтърсено в края на април от скандал около отклоняване на средства от централната топлофикация в столицата София. Овчаров и ръководителят на националното следствие Ангел Ангелов взаимно се обвиниха в злоупотреба с власт и опити за оказване на въздействие върху съдебната власт във връзка с тази сложна афера.
Днес премиерът съобщи, че скоро ще бъде създадена национална агенция за сигурност, обединяваща усилията на министерствата на вътрешните работи, отбраната и финансите. Тази агенция ще отговаря за сигурността и за борбата срещу нелегалната икономика и корупцията, което се превръща в "национален приоритет", информира изданието. През 17-те години на прехода бяха създадени много връзки, явни и скрити, които се опитват да окажат влияние върху демократичния процес, призна министър- председателят пред медии, пише в заключение "Соар".

Главната прокуратура на страната обяви, че поради липса на достатъчно доказателства няма да започне съдебно разследване срещу министъра на икономиката и енергетиката във връзка със случай, свързан с отклоняване на държавни средства, злоупотреба с власт и опити за оказване на влияние върху правосъдието, добавя в. „Соар".

АП припомня, че Станишев, който е и лидер на българските социалисти, е бил подложен на натиск по въпроса, след като скандалът "Овчаров-Александров" подкопа подкрепата за партията през последните седмици. Скандалът изглежда бе главната причина за слабото представяне на социалистите на произведените на 20 май първи избори в България за Европейски парламент, пресмятат западните агенции.