До следващата седмица "Кремиковци" може да бъде продаден, научи news.bg.

Сделката няма да бъде официално обявена преди българският съд да излезе с решение, чрез което комбината се обявява в несъстоятелност.

Най-късно до края на следващата седмица ще бъде избран, кой да оперира с комбината, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред БНР.

След продажбата на комбината, най-вероятно ще бъдат ликвидирани някои производства и част от принадлежащата земя ще бъде продадена на строителни инвеститори, научи news.bg.

В момента Митал е в по-изгодна позиция за покупка на „Кремиковци", спрямо украинския бизнесмен Константин Жеваго, научи news.bg.

"Арселор Митал", собственост на Лакшми Митал, по-големият брат на Прамод Митал, съобщи през април, че компанията има интерес към покупка на 71 на сто от дружеството.

"Арселор Митал" обяви, че ако успее в наддаването ще обедини усилията на българската компания с голямата мина за желязна руда, която притежава в Криворож в Украйна и откъдето може да транспортира руда за България.

Заради финансовата криза един от най-засегнатите е именно "Арселор Митал".

Според икономически анализатор, говорил пред The Times, най-драстично е намаляването на богатството на фамилия Митал. Лакшми Митал и семейството му са се простили с 20 млрд. паунда за последните пет месеца.

58-годишният индийски бизнесмен, който стои зад 43% от "Арселор Митал", имаше 27.7 млрд. паунда през миналата година и заемаше първо място в списъка на британските милиардери.

Сривът не цените на металите и изобщо на търговските стоки намалиха стойността на акцията на компанията с две трети.

Дружеството "Ворскла стийл - България" обяви преди дни, че се готви да се откаже от договора за ишлеме с "Кремиковци".

С отказа си от договора компанията става обикновен кредитор на "Кремиковци", като комбинатът дължи на "Ворскла стийл" 9,8 млн. лева и 28 000 тона недодадени рулони, за които има обезпечена суровина. Компанията на украинския бизнесмен Константин Жевагое наляла $118 млн. в "Кремиковци" за двата месеца август и септември.

Вчера Димитров изпрати писмо до "Арселор Митал", в което ги кани да оперират в „Кремиковци".

Ако "Арселор Митал" има интерес към управлението на комбината, готови сме да съдействаме за провеждане на разговори със синдиците, каза вчера Димитров.

Той посочи, че има интерес и от други компании, в това число и чуждестранни. Има и няколко български компании, които проявяват интерес, каза още Димитров.

През 1999 г. държавата продаде „Кремиковци" за един долар на „Финметалс" с редица условия за погасяване на стари задължения, за сериозна инвестиционна програма, което да доведе до обновяването и екологизацията на комбината, а също и за реализация на плана за жизнеспособност.

От 2004 г. държавата в лицето на Агенцията за следприватизационен контрол (АСП), заведе 6 дела срещу „Кремиковци" за 150 млн. долара. Те бяха насочени срещу бившия собственик на комбината Валентин Захариев. Именно неговото дружество „Финметалс", което държеше „Кремиковци", Митал купи в средата на 2005 г.

С изключение на 2000 г. дружеството никога не е постигало някаква ефективност от основната си дейност. Неслучайно то реализира постоянно загуби от основната си дейност.

Печалбата, например, за 2003 г. в размер на 119 млн. лв. бе в резултат на реализиран положителен финансов резултат, а произхода и са от курсови разлики, които сега липсват.

Подобрените показатели за общата ликвидност се дължат и на разсрочване на голяма част от дълговете на "Кремиковци" към НЕК, Булгаргаз, НОИ за дългосрочен период от време.