Министърът на икономиката Петър Димитров е изпратил писмо до "Арселор Митал", в което ги кани да оперират в „Кремиковци".

Ако "Арселор Митал" има интерес към управлението на комбината, готови сме да съдействаме за провеждане на разговори със синдиците, каза Димитров.

Той посочи,, че има интерес и от други компании, в това число и чуждестранни.
Димитров обясни оттеглянето на Жеваго от "Кремиковци" със световната финансова криза.

„Заявеното намерение на „Ворскла Стийл" да се откаже от договора за ишлеме се определя от позициите на Жеваго в глобалния бизнес, а не от ситуацията в комбината," коментира Димитров.

Икономическият министър отхвърли възможността държавата да направи жест и да поиска "Булгаргаз" да даде отсрочка за плащанията по дълговете на комбината. "Държавата не е Дядо Мраз и не може да го прави за сметка на едно търговско дружество", коментира Димитров.

По-рано днес КНСБ призова да се спре експедицията на произведената от „Кремиковци" продукция, докато „Ворскла Стийл" не изплати дължимите 25 млн. евро от преработвателната такса по договора за ишлеме.

Ако украинската компания прекрати договора веднага и без законовото предупреждение, федерация „Металици" ще предяви иск за нанесени на комбината щети, съобщи нейният председател Васил Яначков.

Според договора за ишлеме „Ворскла Стийл" дължи на комбината около 52 млн. евро за преработване на суровини, а е внесла едва 26 млн. евро.