Заплаха както за пациентите, така и за спешните медици, съзряха от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в идеята на здравното министерство за обединяване на центровете за спешна помощ за София-град и София област.

Припомняме, през изминалата седмица министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се похвали, че оптимизира работата на спешните медици за столицата и областта, спестява пари и не на последно място предоставя по-сигурна спешна помощ за гражданите, като обединява двата центъра в едно.

Това действие обаче "събуди" недоволството от страна на работещите спешни медици, както и на пациентските организации.

"Обединението е заплаха както за пациентите, така и за работещите спешни медици", отсече на пресконференция Десислава Кателиева от асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

Като причина № 1 за притесненията си от сливането медиците изтъкват факта, че в момента ЦСМП София-град обслужва над 125 хиляди повиквания на година и отговаря за живота на 2 млн. българи, което от своя страна затруднява работата му.

"Не е ясно защо един трудно работещ център сега трябва да бъде натоварен с обслужването на още 20 хиляди повиквания и ще отговаря за още 250 хиляди жители", питат от асоциацията на спешните медици.

С това си притеснение те поставят и въпроса дали няма да се затрудни осигуряването на навременен и равнопоставен достъп на всички до спешна помощ. Работещите в спешната помощ не могат да разберат и от къде ще дойдат допълнителните екипи за филиалите в София област, тъй като те и сега не достигат за града.

"Пациентите не са опитни зайчета", поиска да напомни на здравния министър още Кателиева и предупреди, че от това сливане ще страдат именно пациентите.

Според нея в спешната помощ са необходими нормативни, а не структурни промени. "Как ще се слеят администрациите и как докторите и сестрите ще ги местят от едно място на друго?", се чудят още спешните медици.

Именно заради това и другите поставени въпроси те са убедени, че рекламираното от министър Москов обединяване на двата спешни центъра ще влоши качеството на предлаганата спешна помощ.

"Ако тази идея бъде приета от Министерски съвет, ще търсим начин за протест", заключи Кателиева. До тогава обаче от асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ ще потърсят разбиране от синдикатите и от пациентските организации.