По-добра спешна помощ за хората, които живеят в София-област обеща министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Това ще се случи с обединяването на двата центъра за спешна помощ за столицата и областта.

На крак, министър Москов даде брифинг пред вратите на здравното министерство какво точно означава сливането на двата центъра. „По принцип в страната има 28 центъра на спешна помощ, които са разделени на териториален принцип и обслужват територията на целия административен район, към който се причисляват. Единствено в София има два центъра за спешна помощ - един за града и един за областта. Териториално и двата центъра се намират в града. Нашата идея е да ги слеем", разказа министърът на здравеопазването.

Това автоматично означава оптимизация, логистично подобряване и като цяло по-добра спешна помощ в столицата и около нея, пресметна министър Москов. Той изчисли още, че благодарение на обединението на двата центъра гражданите, които живеят в София-област ще могат да разчитат на пет нови медицински екипа за спешна помощ заедно с техните по-модерни линейки.

„Представете си катастрофа в Етрополе, а единствената линейка там е заета и пътува към София. Линейката на центъра за София-област пък в този момент се намира в Елин Пелин. Изчислете колко време трябва на линейка да стигне от града по магистралата и колко на тази от Елин Пелин до Етрополе", даде пример здравният министър.

Обединяването на двата центъра означава и много по-добра възможност за реакция от страна на спешната помощ, убеден е още министър Москов.

Въпросното сливане ще се отрази и на самите работещи в спешната помощ в София-област и ще облекчи тяхната работа. Действието на здравното министерство ще подпомогне финансово Спешна помощ-София област, тъй като тя вече ще има общи поръчки за медикаменти и оборудване.

Министър Москов използва момента да признае, че не е доволен от начина, по който досега Центърът за спешна помощ-София област е работил за поддържането на автопарка.

„Досега доста, доста пари са се харчели за ремонта на линейките", критикува здравният министър.

Той обаче успокои, че въпросното сливане не означава вадене на линейки от Спешния център за града, както и че не означава по-лоша спешна помощ за софиянци.