АБВ са пестеливи откъм коментари за реформата в съдебната система, предложени от кабинета. Лидерът на формацията в оставка Георги Първанов коментира пред медиите преди отчетно-изборната конференция на АБВ-София, че първо трябвало да се видят конкретните предложения на Министерския съвет.

Припомняме, преди два дни властта поиска промени в Конституцията, тъй като без тях съдебна реформа не можело да има. Законопроекти внесоха ГЕРБ и АБВ. Според Борисов обаче те не го устройвали.

Първанов припомни, че АБВ е първата партия, предложила законодателни мерки за съдебна реформа.

Според него обаче трябвало да се запитаме няколко неща преди да се тръгне към промяна на Конституцията. Георги Първанов припомни още, че за членството ни в ЕС сме направили конституционни промени, именно в частта за съдебната система. Някой ще направи ли равносметка доколко са били ефективни те и дали тези промени по-скоро не са ни дръпнали назад, подчерта лидерът на АБВ в оставка.

Той настоява да се чуят аргументите в едната и другата посока за промените в основния закон на страната. Първанов се притеснява дали една конституционна реформа няма да забави нужните промени. Той предупреди, че имало известни рискове в диалога за конституционни промени. За пример Георги Първанов посочи собствената си формация, която имала по-разгърнати идеи за промени в Конституцията и можела да ги постави на масата на преговорите.

Според Георги Първанов трябвало да се търсят по-бързи решения за съдебната реформа.