Проблемът с признаването на дипломи от български университети в Турция е изцяло технически въпрос, който не трябва да се политизира.

Това подчертават президентът Росен Плевнелиев и председателят на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек по време на срещата си в София.

Чичек е на посещение у нас по покана на българския си колега Цецка Цачева.

Държавният глава е изрази увереност, че временно наложените мерки ще бъдат отменени и че легализацията на дипломи на турски студенти, завършили български университети, ще бъде възобновена възможно най-скоро.

Припомняме, Съветът на ректорите у нас поиска отзоваване на турския посланик в София заради негови коментари и натиск върху ВУЗовете ни.

Не пуснаха Шопов на срещата с шефа на турския парламент

Още...

Според ректора на ТУ Варна зад всичко това стоят интересите на все по-големия брой частни университети в Турция. Само през последните няколко години държавата помогна с безплатна земя, безлихвени кредити и безмитен внос на оборудване за създаването на 17 от тях. Те обаче не могат да наберат необходимия брой студенти.

В същото време в България всяка година влизат между 70 и 80 милиона евро от семестриални такси и разходи за квартира, храна, услуги на турските студенти.

Президентът Плевнелиев и Джемил Чичек са поставили акцент върху възможностите за увеличаване на инвестициите и на двустранния стокообмен, който само за година бележи ръст от над 30 на сто и достига около 4 млрд. щ.д.

Стратегически важно е да бъде ускорена работата по всички проекти, за които има взето двустранно политическо решение, особено в областта на енергийната, пътната и железопътната инфраструктура.

В момента турските инвеститори заемат едва 19-то място в листата на чуждестранните инвестиции у нас, стана ясно още по време на срещата. Държавният глава открои предимствата на бизнеса в България, сред които са ниската данъчна тежест, все по-добрите позиции на страната ни в ЕС в условията на продължаваща криза, както и подготвяните промени в Закона за насърчаване на инвестициите.