Въпреки че не беше допуснат на срещата в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева с турския й колега Джемил Чичек, заместник-председателят на Народното събрание Павел Шопов успя да му връчи решение на Народното събрание, задължаващо българското правителство да активизира работата си за обезщетяването на тракийските българи.

Представителят на Атака беше спрян от гардовете от НСО.

Успях да му го дам на ръка, но исках да присъствам на срещата и да му представя документа, обаче не бях допуснат, обясни Шопов пред вратата на кабинета на Цачева, докато се провеждаше разговорът й с Чичек.

Той изрази недоволство, че на срещата присъства колегата му - другият зам.-председател на парламента Христо Бисеров от ДПС. Срещата не е във формат председатели, вътре има зам.-председатели, изтъкна Шопов.

Националистът изрази опасения, че по високите етажи на властта в Турция изобщо не са запознати с обезщетенията. Този проблем се крие, заяви той, допълвайки - Затова исках да вляза вътре и да обясня за какво става дума.

Като израз на възмущение Десислав Чуколов от Атака заяви, че вместо да стоят пред вратите на Цачева депутатите от Атака ще й подарят книгата на проф. Станислав Станилов „Новият османизъм", в която се описва политиката на Турция спрямо България и какви опасности ни грозят.
Преди дни имаше мюсюлманско шествие в циганската махала в Пазарджик. Госпожата си затваря очите за нещо, което според нас патриотите от Атака е недопустимо, добави Чуколов.

Връченото от Шопов решение е от 8 април 2011 година. То е за уреждане на нерешените въпроси между България и Турция, отнасящи се до имуществените и социалните въпроси.