Леви стандарти и лява политика в местните избори, тази тактика начерта БСП за вота през есента. Да продължи процеса на децентрализация, настоя президентът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев по време на семинар на червените във Варна. "Има какво да дадем на България. Важното е да се съберем в един отбор", изтъкна президента на ПЕС.

Шведски експерт съветва, че срещата очи в очи с гласоподавателите обаче не трябва да се пренебрегва. Още...

Нито ГЕРБ били толкова силни, нито пък левицата - слаба.  Кметовете на левицата трябвало да знаят, че имат силен отбор зад себе си. Иновативно, смело и отворено към хората ще подходи столетницата на вота. Такъв подход би бил печеливш за червената партия, според Станишев. Всеки българин трябва си зададе въпроса иска ли всички яйца в една кошница, иска ли цялата власт да е в една партия, посочи той.

Според него не трябва да се повтаря първия режим на ГЕРБ.  Няма какво толкова да губим, трябва да действаме смело, убеден е Сергей Станишев.  Когато имаме кауза, чудеса можем да направим, категоричен е президентът на ПЕС.

Стана ясно, че той е готов да се включи в кампания „от врата на врата"  по места. "Винаги съм участвал активно в кампаниите на БСП, за мен не е проблем, винаги намирам начин да разговарям с хората", обясни Сергей Станишев.

Според него хората искат да видят, че някой се интересува от проблемите им.  Всеки партиен ръководител трябвало да го направи. Що се отнася до ГЕРБ като опонент, Станишев не се плаши, защото, както той обясни харизмата на Бойко Борисов се износвала. Предстоящите избори са важни за БСП, коментира и Янаки Стоилов. Ние сме партията, която застава срещу бедността, срещу войната, обясни той.

Несигурността и бедността ще са основата в кампанията на БСП. Червените общини, които БСП ще спечели, ще поемат 50% от таксата за детска градина. Дневни центрове за възрастни хора, иска още левицата, както и 24 часово медицинско обслужване.

Това включва и денонощна аптека, каквато липсва в редица български градове. Интернет във всяко училище, е друг ангажимент, който поема левицата, ако спечели изборите за местна власт.

Поне по един-два икономически проекта всеки червен кандидат-кмет ще трябва да представи пред партията, които ще трябва да се осъществят при спечелване на изборите. "Амбицията ни е да увеличим влиянието си", увери и Дора Янкова, бивш кмет на Смолян.

Партията е в добра кондиция в подготовка за избори, обясни тя. Търсят се най-добрите кандидат-кметове. На местните избори ще изненадаме България, уверена е Дора Янкова. Политиците от левицата са категорични, че няма да влизат в безпринципни коалиции.