В последните два месеца финансовият министър Симеон Дянков доста натиснал ръководството на НАП да бъде по-активно в противодействието на ДДС схемите.

Това заяви самият той в кулоарите на парламента, помолен да коментира специализираната операция „Недосегаемите" на МВР, ДАНС и НАП. Оказа се, че в престъпната схема са участвали и данъчни служители.

Финансовият министър е възложил на свои експерти да анализират работата на териториалните дирекции на приходната агенция, като резултатите от анализа не са в полза на НАП-София. НАП-София е най-проблемната спрямо функцията си "контрол", изтъкна Дянков.

Според него схемите, които са обект на операция "Недосегаемите" са от 2003 - 2004, което е период от 7-8 години, в които се наслагвали тези проблеми. Дянков бе категоричен, че трябва да се разбият подобни схеми.

"Проблемите се виждат ясно, когато се зададе простият въпрос къде се дължат данъци и къде не са събирани. Тогава започва проверка дирекция по дирекция, град по град, област по област и се действа спрямо анализа", обясни финансист номер 1.

Той бе безкомпромисен:"Или да се хващат сериозно в ръце и да си вършат работата, или ще правим промени, докато е необходимо".

Дянков каза още, че от днес започват разговорите със служителите на НАП за това как се случват ДДС-схемите и кой е замесен.