Текстовете от проектобюджет 2016, които касаят орязването на социалния пакет за служителите в сектор Сигурност, ще бъдат оттеглени.

Това споразумение е постигнато на извънредното заседание на Съвета по социално партньорство, който рано - рано в почивния ден събра представители на синдикатите на служителите на МВР, вътрешния министър Румяна Бъчварова, заместника й Красимир Ципов, шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и зам.-председателят на парламента Димитър Главчев.

След близо двучасови разговори Бъчварова обяви, че проблемните параграфи от № 9 до 16, които бяха свързани с промени в порциона, добавките за прослужено време и изплащането на 20 заплати при пенсиониране, ще бъдат изтеглени и Бюджет 2016 ще се внесе без те да присъстват в него.

Реформа в МВР все пак ще има, увери Бъчварова, но по думите й на днешния съвет не е взето решение дали тя да бъде първо структурна или първо финансова.
Темата за парите в МВР обаче все още не е прекратена и диалог по това какво ще се случва с парите на служителите ще започне още от понеделник. Общественото обсъждане ще бъде в рамките на 1 месец.

Въпреки сравнително добрите новини протест днес все пак ще има. Синдикалисти заявиха, че засега оттеглят всички планирани за иднатата седмица протести.
Според тях обаче днешният трябва да се случи, за да покажат служителите от сектор Сигурност своето единство, тъй като досега много пъти са лъгани.

Синдикалистите обявиха също, че те ще се презастраховат и ще внесат жалба във ВАС за това как се случвали промените. Ако те наистина се изтеглят от проектобюджета, и жалбата ще бъде оттеглена, обещаха синдикалистите.

Работна група от парламента и синдикати ще участват в срещите, които ще решат каква ще е реформата в сектора и как ще протече, обясни от своя страна Менда Стоянова.

Бъчварова пък увери полицаите, че участието им в протести няма да е проблем, ако спазват реда. Тя отрече да е имало вътрешен натиск спрямо полицаи, а обяви, че се проверявало дали всеки спазва законите.

Ако поведението, възмутило граждани, идва от МВР служители, наказани ще има, намекна Бъчварова.

Около 500 рапорта за напускане са внесени от обявяването на промените, стана ясно от думите на министъра. Тя увери, че не е имала предварителната информация за детайлите на спорните текстове, за да направи обсъждане по-рано.

Да се държат като служители на МВР, призова тя подчинените си, които ще участват в демонстрация по-късно днес.