Ден преди Архангеловден, когато е професионалния празник на полицаите, вътрешният министър Румяна Бъчварова и ръководители от ведомството се срещнаха със синдикалистите, организатори на протеста на полицаите, съобщиха от МВР.

На срещата бе обсъдено провеждането на извънреден Съвет за социално партньорство за днес, часове преди протеста на полицаите пред парламентаред на заседанието предвижда да се обсъди  отпадането на параграфи 10 и 16 от преходните и заключителни разпоредби от законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. Ще бъдат дискутирани следващите  необходими мерки за реформа в МВР.

Припомняме, това са параграфите, които взривиха търпението на полицаите и надзирателите и ги изкараха на улицата. Те касаят заплатите, отпуските, надбавки за надзирателите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), МВР, Българската армия, разузнаването.

С тях се искаше да отпаднат 20-те заплати при пенсиониране, намаляване на годишната платена отпуска от 30 на 20 дни. Според параграф 16 размерът на допълнителното възнаграждение за прослужено време или за продължителна служба, се включва към основното месечно възнаграждение или към заплатата за длъжност на служителите.Тези промени се очаква да отпаднат.

Очаква се утрешният протест пред парламента да събере огромен брой служители от сектор "Сигурност" от цялата страна.

Припомняме, часове по-рано финансовият министър Владислав Горанов обяви, че проектобюджетът за 2016 година няма да бъде променян.

Бившият премиер Иван Костов предложи да влезе американската система - при издънка, полицаите да губят социалните си пакети.