Хиляди хора участваха в протести срещу ядрената енергетика в Япония, съобщи „Франс Прес". Голяма част от населението на страната обърна на 180 градуса мнението си за АЕЦ след инцидента във „Фукушима", който се нареди веднага след чернобилската катастрофа по сериозност.

Демонстрантите се събраха в парк в токийския квартал, като някои от тях носеха плакати с надписи „Ядрената енергия е минало!" и „Искаме промяна в енергийната политика". Протестът дойде ден, след като премиерът Наото Кан спря работата на друг АЕЦ, разположен в близост до разлом.

Припомняме, Наото Кан заяви, че трите реактора в централата Хамаока трябва да бъдат спрени, докато бъдат взети мерки за тяхното обезопасяване, като това вероятно ще отнеме поне две години. Експерти съобщиха, че има голяма вероятност за ново мощно земетресение в района.

Протестиращите поискаха повече яснота за това дали централата ще бъде окончателно спряна от експлоатация и дали след екокатастрофата в района на „Фукушима" ще има строеж на нови мощности.

Според организаторите на протеста, около 15 000 души са присъствали. Голяма част от тях са научили за събитието от социалните мрежи.