Японският премиер нареди да бъде затворена още една атомна електроцентрала поради опасения, че ново земетресение може да предизвика криза, съобщи kafene.net

Наото Кан заяви, че трите реактора в централата Хамаока трябва да бъдат спрени, докато бъдат взети мерки за тяхното обезопасяване.

Експерти съобщиха, че има голяма вероятност за ново мощно земетресение в района.

Специалисти все още работят за стабилизиране на атомната централа Фукушима Даичи, която пострада при унищожителното земетресение и цунами на 11 март.

Охладителните системи на шест реактора спряха да работят, което предизвика прегряване на ядреното гориво. Последваха експлозии в четири от реакторите и изтичане на радиоактивност.

Около централата беше създадена 20-километрова евакуационна зона поради опасения от висока степен на радиоактивност, което принуди 80 хил. души да напуснат домовете си.

По време на пресконференция премиерът Кан заяви, че в централата в Хамаока, управлявана от компанията Чубу Електрик Пауър, ще бъдат спрени два реактора, а трети ще бъде затворен за инспекция.

Централата Хамаока е на 200 км южно от Токио в префектура Шизуока - район, където според сеизмолози трябва да се очаква силно земетресение.