Часове след като Софийски апелативен съд измени мярката за неотклонение и пусна под парична гаранция тримата, арестувани при операцията „Всичко коз", същият съд освободи и четирима от задържаните при акция „Килърите".

Така на свобода срещу „подписка" излизат Янко Попов - Туци, Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов- Васко кеца, Георги Петков - Дачи. В ареста остава единствено Методи Иванов.

Групата, която МВР определи за изпълнител на мокри поръчки, беше обвинена за убийството на Юри Галев.

Бойко Борисов: Пълно безобразие!
                                    Още...

Относно Медоти Иванов съдът прецени, че са налице данни за извършено тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години. Според съда има реална опасност, ако мярката му бъде променена в по-лека, той да извърши друго престъпление. Също така Методи Иванов е осъждан с влязло в сила споразумение и му е наложена пробация за подобно престъпление.

По мнение на магистратите здравословното състояние на Иванов позволява той да остане в ареста. За останалите четирима обвиняеми от групата на килърите, съдът прецени, че изобщо не са събрани никакви доказателства за съществуването на организирана престъпна група. Липсват доказателства за какъвто и да било общ умисъл те да извършат престъпление.

САС е категоричен, че няма доказателства, че тази група е била въоръжена. Това, според съда, води до липсата на основната предпоставка за определяне на най-тежката мярка за неотклонение, а именно обосновано предположение за извършено престъпление.

Часове по-рано съдът освободи всички задържани при акция „Всичко коз".
                                    Още...

Извършена е експертиза на оръжието, намерено в дома на Методи Иванов, според която автоматът Калашников и патроните към него са годни, но с конкретното оръжие не е извършвано престъпление.

Намерените на местопрестъплението гилзи не са изстреляни от автомата Калашников. Назначена е и ДНК експертиза и данните от нея  сочат, че поддръжката на автомата, намерен в дома на Иванов, има биологичен материал на 2 лица, едно от които е от женски пол. Няма намерен биологичен материал от останалите обвиняеми.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че са изготвени множество справки с разговорите и СМС-ите от клетките на всички мобилни оператори, намиращи се в района на покушението срещу Юри Галев.

Установени са и номерата, които са били използвани, но нито един от тях не се свързва пряко с обвиняемите. Изготвена е и докладна записка, но според съда тя има единствено оперативен характер и не може да бъде представена като доказателство. Някои от телефонните номера са притежание на близки на обвиняемите.

От разпит на свидетели и изготвената техническа експертиза на запис от камера пред хотел „Самоков" в Боровец, става ясно, че Методи Иванов се е намирал в близост до местопрестъплението. Според Апелативния съд е установен маршрутът, по който той се е движил и интервалите от време, в които е бил в близост до местопрестъплението.

По делото е установено, че Методи Иванов е пътувал до Боровец в компанията на Елена Илиева и по пътя са спрени за проверка от полицейски патрул. По време на пътуването и двамата са били с изключени мобилни телефони. Регистрирали  са се в хотел в Боровец в 5.30 сутринта и са го напуснали към 19.00 вечерта. Един от разпитваните по делото свидетели Борислав Йорданов, който в момента е задържан, е казал, че Янко Попов -Туци му е поръчал убийството на Юри Галев и поръчката дошла от Сретан Йосич.

Според САС органите на досъдебното производство не са се постарали да установят къде се намирал по време на покушението Георги Петков, който е сочен за физическият извършител на покушението. Като цяло липсват веществени доказателства, експертни заключения, не е иззето оръжието, с което е извършено престъплението, както и биологични следи, които да водят до извършителя.

По делото не са приложени материали за предходни покушения срещу Галев. Според САС липсват доказателства, че Янко Попов е подбудил Петър Стоянов -Сумиста да извърши убийството на Юри Галев.

Факт е, че Попов и Стоянов са се познавали, но според съда от това не може да се направи извод за авторство на престъплението. Освен това няма доказателства Попов и Юри Галев да са били в конфликт, което евентуално да мотивира опит за покушение.

Същото се отнася и за Петър Стоянов-Сумиста. По делото е доказано, че в деня на покушението Петър Стоянов е бил във Варна, а съдът прецени, че отсъстват годни доказателства той да е организирал и подбудил покушението. Такъв извод, според САС, не може да се направи единствено от приложените разпечатки на телефонни разговори, още повече, че при арестите не са намерени в обвиняемите предплатени карти с конкретните телефонни номера.

От всички материали по делото не става ясно и как Васил Костов и Методи Иванов са подпомогнали Георги Петков- Дачи да извърши покушение.

Според САС органите на досъдебното производство не са се постарали да установят къде се намирал по време на покушението Георги Петков, който е сочен за физическият извършител на покушението. Като цяло липсват веществени доказателства, експертни заключения, не е иззето оръжието, с което е извършено престъплението, както и биологични следи, които да водят до извършителя.

Призовавам съдът да не отсъжда въз основа на безумния, безпрецедентния, агресивния и некомпетентния  натиск, който се оказва от много време насам от страна на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
България пълзящо се превръща в полицейска държава.
        Адвокат Апостолова

Припомняме, на брифинг в МС след акция „Килърите" премиерът Борисов уточни, че резултатите от операцията са дошли по-бавно, защото е трябвало да се съберат достатъчно годни доказателства за пред съда.

Петър Стоянов-Сумиста не присъства на днешното съдебно заседание. Той е изпратил медицинско свидетелство, в което се посочва, че е в много тежко здравословно състояние и е под наблюдение на медицински екип.

Адвокат Розалина Апостолова, защитник на Васко Кеца, заяви, че съдът е органът, който отсъжда в една страна.

"Когато съдът отсъжда въз основа на вътрешно убеждение, което не е „прозрение свише", и това убеждение е изградено въз основа на доказателствата по делото, тогава каквото и да отсъди съдът, то е правилно и законосъобразно", коментира тя

И в съдебната зала, и пред журналистите, Апостолова многократно призова съдът да не отсъжда въз основа на „безумния, безпрецедентния, агресивния и некомпетентния натиск, който се оказва от много време насам" от страна на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Няма страна в света, в която преди да бъде гледана мярка за неотклонение, да излизат премиерът и вътрешният министър и дават пресконференция, в която да обявяват, че това е престъпна група, много опасна и много добре организирана", заяви Апостолова.

„Министър Цветанов, подкрепян от премиера, определи мярката още преди съдът да е влязъл в съдебната зала", припомни тя.

Според Розалина Апостолова причината това да се случва, е че в България няма гражданско общество, а медиите не са достатъчен коректив.

„България пълзящо се превръща в полицейска държава", категорична е адвокат Апостолова. Тя посочи още, че преди време по време на разпит брата на убития президент на Рилски Спортист казал, че Юри Галев и Сумиста са били в много добри отношения.

„В приложените нови 3 тома доказателствени материали имам данни за претърсванията, при които обаче не е иззето нищо", посочи още Апостолова. "Къде е оръжието, къде е мотивът за убийството", попита адвокатката.