Президентът на футболен клуб "Рилски спортист" и бивш общински съветник в Самоков Юри Галев е приет в УМБАЛСМ „Пирогов" с пет огнестрелни рани, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
Информацията бе потвърдена и от главен комисар Калин Георгиев.

47-годишният Ю.Г. е транспортиран с линейка от Самоков в 5.55 часа. Инцидентът е станал по пътя между курортен комплекс „Боровец" и село Бели Искър, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според първоначалната информация по автомобила, с който се е предвижвал пострадалият, е стреляно с автоматично огнестрелно оръжие, най-вероятно АК-47.

Повече от четири часа Юри Галев е в операционната зала на „Пирогов". Това съобщи д-р Стоян Сопотенски - от Спешното приемно консултативно отделение в болницата.

Пациентът е постъпил в болницата с огнестрелни рани в корема и крайниците. Той е с лезия на тънкото и дебелото черво. Нараняванията на Галев са транзиторни, като на три места куршумът е наранил тънкото черво и на едно дебелото.

Наранявания има и на двете ръце и на двата долни крайника. Това е много тежка травма, има опасност за живота му, категоричен е д-р Сопотенски.

Една огнестрелна рана в корема може да ни изненада поне 10 дни след операцията, каза още той и допълни:" Всичко необходимо се прави".

След като приключи коремната операция травматолозите от Пирогов" ще се заемат с пациента, като тепърва му предстоят и други операции.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, цитиран от БНР, че Галев е пострадал на път за Бели Искър след тържество в Самоков, на което съветникът от „Атака" е присъствал.

По думите му пострадал е и неговият шофьор и също е настанен в „Пирогов". По-късно, по време на пресконференция, д-р Стоян Сопотенски отрече в болницата да е приеман и служителят на Галев, но стана ясно, че вторият човек - сервитьор от заведението - е приет в болницата в Самоков без опасност за живота. Той е разпитан от полицията.

Цветанов определи акцията срещу Галев като „много брутална, осъществена на един от завоите, като стрелбата е извършена с автомат „Калашников".

По думите му Юри Галев е емблематичен за региона и в миналото е имал участие в редица подобни инциденти, като самият той е стрелял с „Калашников". Има редица обвинения за въоръжени грабежи и хулиганство.

Гл. секретар на МВР:
Галев отдавна трябваше да е в ареста
                         Още...

Запитан дали става дума за възобновяване на напрежението в престъпния свят Цветанов отрече подобни твърдения и свърза днешния случай с разчистване на стари сметки между Галев и нападателите му.

Директорът на софийската областна дирекция на полицията Пламен Василев съобщи в Самоков, че версиите за стрелбата срещу Юри Галев са най-малко три.
Към момента няма основна версия, а в районното за справка са доведени трима души.

В момента е образувано дело по чл. 116 от НК - опит за убийство на повече от едно лице, съобщи наблюдаващият прокурор Николай Кирчев от Софийската окръжна прокуратура.

Най-вероятно стрелбата е станала към 4.30 през нощта, а стрелецът е бил залегнал в храстите. Стреляно е с автоматично оръжие.

Няма основна версия по която се работи, но неофициално в Самоков се говори за връзките на бизнесмена с покойния вече Косьо Самоковеца.