Трибуналът в Хага не е "съд". Така президентът на Сърбия Томислав Николич и премиерът Ивица Дачич реагираха на днешната оправдателна присъда за двама хърватски генерали, съобщава B92. Според двамата висши политици решението е политическо, а не юридическо.

"Това потвърждава твърденията на тези, които казват, че Трибуналът в Хага не е съд, и че изпълнява политически задачи, които са определени предварително", коментира Дачич в началото на срещата си с ръководителя на ЮЛЕКС Гзавие Бу дьо Марнак, съобщава радио "Свободна Европа".

Сръбският президент подчертава, че е ясно, че решението на Съда за военни престъпления да оправдае хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач по всички обвинения за експулсиране на сръбското население от град Книн през 1995 г. е политическо, а не правно.

„Днешното решение на Трибунала в Хага няма да допринесе за стабилизирането на ситуацията в региона, ще отвори стари рани и ще постави сърбите в Хърватия, малкият брой, който продължава да живее там, в позиция на виновници, върху които всеки може да продължи да прилага своето "правосъдие", без никакво наказание", подчертава Николич.

Той изтъква, че повече от 220 000 сърби са били изгонени по време на операция "Буря" и че хиляди невъоръжени мъже, жени и деца са били убити.

"Кой е отговорен за това? С решението на Трибунала в Хага Хърватия може с пълно основание да празнува най-големия погром в света от Втората световна война насам. Това е държава, която не позволява на семействата на изчезналите сърби да установят къде са телата на техните близки", каза още президентът на Сърбия.

"Ако е имало досега причини да се вярва на тези, които твърдят, че Трибуналът в Хага е неутрален, справедлив и нещо повече от съд за Сърбия и сръбския народ, последното решение да оправдае военните престъпници, ги опровергава", отбеляза Николич.

Президентът посочи, че сръбският народ е бил жертва на геноцид, най-жестоките престъпления, експулсиране и изтезания в новата си история и че сърбите са били заклеймени като престъпници, които трябва да мълчат и да се срамуват от себе си.

"Това е един парадокс, който не трябва да се случва никога повече", добави той.

Готовина и Маркач бяха оправдани днес по почти всички обвинения за престъпления срещу сръбски цивилни граждани по време и след операция "Буря" през 1995 г. Готовина първоначално бе осъден на 24, а Маркач на 18 години затвор.