Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда двама хърватски генерали, обвинени за извършени зверства срещу сърби по време на разпадането на Югославия през 1995 г., съобщава Би Би Си.

Съдът постановява „оправдателна присада" за генералите Готовина и Маркач, и двамата 57-годишни, заяви съдия Теодор Мерон.

Миналата година двамата бяха осъдени за убийства, преследване и грабеж. Съдиите тогава постановиха, че те са били част от криминален заговор за експулсирането на етнически сърби, воден от тогавашния хърватски президент Франьо Туджман.
Съдиите тогава се позоваваха на бомбардировките на Книн и три други града.

Сърбия изригна - трибуналът в Хага не е съд
Още...

Днес обаче съдия Мерон обяви, че не е имало такъв заговор.
Официални лица от съда също обявиха, че прокурорите няма да обжалват решението, определяйки го за „окончателно решение".

Апелативните съдии в Хага разпоредиха освобождаването на Анте Готовина и Младен Маркач.

Хиляди хора в хърватската столицата Загреб приветстваха решението на трибунала.

Сърбия веднага коментира решението на съда. Международният наказателен трибунал на ООН е загубил всякакво доверие, след като оправда двама хървати, обвинени във военни престъпления срещу сърби, каза вицепремиерът на Сърбия Расим Ляич, цитиран от Ройтерс.
„С оправдателните присъди трибуналът изгуби цялото си доверие. Това, което се случи днес, е свидетелство за селективно правосъдие, което е по-лошо от всяка несправедливост".

Припомняме, през 2011 г. генерал Готовина беше осъден на 24 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени през 1995 г. срещу сръбско население в Хърватия - заради избиването на стотици етнически сърби по време на военна операция за възвръщане на регионa Краина.

Младен Маркач бе осъден на 18 години затвор. Той ръководеше специалните полицейски части, участвали в операция "Буря".

„Буря" е съвместна операция на хърватската армия и 5-ти корпус на армията на Босна и Херцеговина. Тя е проведена с цел унищожаване на самопровъзгласилата се Р Сръбска Краина, създадена от сърби на територията на Хърватия през 1991 година.

Операцията продължава от 4 до 7 август 1995 г. и завършва с победа на хърватските сили, които са възстановили контрола на загубените в началото на 90-те години територии.

Според сръбската организация „Веритас" в Краина са загинали или са изчезнали безследно около 2000 души, голяма част от които цивилни и възрастни хора. Сред жертвите са били тези, които са отказали да напуснат домовете си, както и сърби, неиздържали условията в бежанските колонии.

Още над 700 души са загинали в Р Сръбска по време на операция „Мистрал", станала продължение на „Буря".