Турският посланик в България трябва да бъде отзован, заяви ректорът на Техническия университет във Варна проф. Овид Фархи, цитиран от Радио Варна.

На Съвета на ректорите, който се събира в сряда, за да обсъди отново скандала с непризнаването на българските дипломи в Турция, ректори ще поискат отзоваване на турския посланик, посочи той.

Повод за крайната позиция е получено тази сутрин писмо от посланика, в което ректорът на Техническия унивеситет е призован да признае 10 „факта" за образованието в ТУ-Варна. Същите писма, по информация на проф. Фархи, са получили и други ректори в страната.
Те трябвало публично да обявят, че-„има съществени и структурни проблеми в българското висше образование", че „учебният процес не се води на ниво", че „изпитите се провеждат само устно и на 4 очи", че „няма информация за издадените дипломи", цитира ректорът.

"Все недоказани неща без факти", смята проф. Фархи. Той изтъкна още, че от 2 години се бори срещу започналата атака срещу българските дипломи в Турция.

През май, когато скандалът избухна в пълна сила, ректорът на ТУ-Варна поиска и намесата на Министерството на образованието. На 28 юни 2012 г. той изпрати на министър Игнатов и кореспонденцията между институциите в Турция, в които се обсъжда ограничаване на мобилността на турските студенти и преустановяване на признаването на дипломи от България. Реакция от страна на българската държава, министерството на образованието или министерството на външните работи не последва.

Според проф. Фархи зад всичко това стоят интересите на все по-големия брой частни университети в Турция. Само през последните няколко години държавата помогна с безплатна земя, безлихвени кредити и безмитен внос на оборудване за създаването на 17 от тях. Те обаче не могат да наберат необходимия брой студенти. В същото време в България всяка година влизат между 70 и 80 милиона евро от семестриални такси и разходи за квартира, храна, услуги на турските студенти.
В Националния център по информация са получени 57 запитвания за дипломи на турски студенти, завършили през 2011 г. Нито една от тях не е била фалшива.

Припомяме, през юли месец по време на среща със столични ректори образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че наша делегация от експерти ще посети Турция, за да обсъди с тамошния Съвет за висше образование на решението за спирането на легализирането на дипломи на турски студенти. Тогава просветният министър обясни, че има официална информация от Турция за една проблемна диплома, а в пространството се говори за още 5-6.