Наша делегация от експерти ще посети Турция, за да обсъди с тамошния Съвет за висше образование на решението за спирането на легализирането на дипломи на турски студенти, завършили в България.

Просветният министър Сергей Игнатов обясни, че има официална информация за една проблемна диплома, а в пространството се говори за още 5-6. По думите му става въпрос за стари дипломи от 90-те години, но това, че са стари, не оправдава никого.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че освен наши дипломи, Турция няма да признава и шофьорските книжки, придобити в България.

На среща със столични ректори образователният министър беше категоричен, че ако излезе името на някой преподавател от наш ВУЗ, замесен в схемата, той ще си получи заслуженото.

Самата схема на подправяне на документа Игнатов обясни така: „Студентите са минали с легални документи в Образователното министерство. В този документ те са минали легализация през Външно, но след това е подменена вътрешна страница с данни за хорариума и оценки, които да задоволяват нуждите на пазар в Турция".

Заради тези поправки в документите образователният министър е сигнализирал колегата си от МВР Цветан Цветанов. „Проблемът не е на българското образование, нарушението е на нарушителите. Те са турски граждани, които са поръчали да бъдат изготвени документи с невярно съдържание и заради това е подаден сигнал и до службите на МВР", коментира Игнатов.

Той бе категоричен, че въпросът не е политически, тъй като не е изведен на ниво Министерски съвет. По думите на просветния министър става въпрос за многопластов въпрос: „Това е многопластов въпрос и търговска война, ако щете. Погледнете само сметките - колко пари влизат в България през тези студенти - или защото плащат хиляди евро такса, плащат квартири, хранят се в България, посещават заведения, купуват си дрехи".

Според данните на Образователното министерство в България има огромен брой турски студенти - 6494 души, които са съсредоточени предимно в 4 университета. Най-много са в Технически университет София - 1597, следват медицинските университети в София и Пловдив, съответно с 879 и 761. На четвърто място е Техническият във Варна със 751.

Игнатов припомни, че от януари тази година е създаден публичен регистър, в който ВУЗ-овете трябва да качват сканираните дипломи на завършилите студенти. Макар че срокът за това изтича в края на август месец, до момента едва 20% от висшите училища са направили това нещо.

ТУ, в който вече посочихме има най много студенти от Турция не е качил нито една сканирана диплома.
Подобна е ситуацията и със СУ „Св. Климент Охридски" и ВТУ, както и Националната художествена академия.

Министър Игнатов обаче е категоричен, че за да се избегне подобен проблем с дипломите, трябва да имаме абсолютно пълен регистър.

За проблема със спрените дипломи, той упрека до известна степен и медиите. По думите му, колкото повече се пише, че българското образование не е качествено, толкова повече конкурентите ще се възползват от това.

„Този нихилизъм ще доведе до разширяване на скандала, ако разбира се такъв скандал има. Знам, че вестниците трябва да се продават, но трябва ли това да става като се съдира кожата на българина", запита просветният министър.

Той подчерта, че българското образование като качество многократно надвишава това, което се влага като ресурс и в него. Това негово твърдение бе подкрепено и от ректорите на ВУЗ-овете, които присъстваха на ректорския съвет в просветното ведомство.

Министърът използва възможността да отправи един апел към ръководителите на висшите училища у нас: „Знам, че сте в конкуренция и че се борите за душите на студентите. Всеки от вас има право да каже, че неговият университет е най-качествен, но, моля ви, не казвайте, че другите не са!".

Ректорите също отправиха предложение към ресорния министър - освен дипломите в регистър, да се събират и академичните справки. На този етап според Игнатов обаче са достатъчни и разпоредените допълнителни защити на тези справки. Ако се налага, в един бъдещ период може да се помисли и за качването им в регистър.