Гълъбин Боевски, който бе задържан с 9 кг. кокаин на летището в Сао Паулу в Бразилия, признал, че пренася дрогата. Българинът дори е изразил готовност да съдейства на властите, съобщава БГНЕС.

Според дипломатически източник, чието име не се споменава, това е станало още при първия разпит на Боевски. Той поискал и съдействието на адвокат от България.

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров съобщи пред БиТиВи, че те също са започнали разследване срещу Боевски. В частност изяснява се дали тази пратка е била предназначена за България или за друга държава. ГДБОП работи по варианта Гълъбин Боевски да е внасял кокаин за разпространение в България

По думите на Флоров през последните години са задържани над 400 българи за трафик на наркотици по трасето Бразилия - Испания - България. Причината тази дестинация е предпочитана, тъй като кокаинът в Бразилия е много по-евтин в сравнение с Европа. Той направи сметка, че тези 9 кг кокаин в България биха се изтъргували за 300-400 хиляди евро. Печалбата обаче може да е много по-голяма, тъй като 1 доза у нас върви по 160 лева.

Шефът на антимафиотите поясни, че вероятността да си муле без да знаеш е много малка. „Обикновено задържаните така се оправдават, казват, че така са купили куфарите. В 99% от случаите обаче се оказва, че те са знаели какво пренася", подчерта той.

Освен съмнителното поведение, което довело до проверката на Боевски, Флоров не изключи и варианта българинът да е попаднал в полезрението на полицията след наблюдение на група, занимаваща се с трафик на кокаин.

По думите на Флоров досега от ГДБОП не са разследвали щангиста по какъвто и да е повод.

Справка в търговския регистър показва, че спортистът е натрупал огромни дългове. Всички негови фирми са на загуба, включително и най-известната му "Боевски 2000". Той участва още и в "М-ЮНАЙТ", "Боевски и Боев" и "Скандал ВИП".

Припомняме, вчера от Външно са изпратили на близките на олимпийския ни шампион имената на няколко известни бразилски адвокати. Нашите дипломати са категорични, че е по-добре за Боевски защитата му да бъде поета от бразилски адвокат.

Ако бъде признат за виновен, Боевски може да получи до 15 години затвор.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че прокуратурата чака официална информация за ареста на бившия щангист. От МВР са поискали от разследващите в Бразилия всички данни за задържането му. Велчев обясни, че по изисканите от Бразилия данни за ареста на Боевски, у нас също може да бъде образувано дело.