Имаме потвърждение за задържането на Гълъбин Боевски в Бразилия.

Това каза за News.bg говорителят на външно министерство Весела Чернева.

Управлението на федералната полиция в Сао Пауло е потвърдило, че българинът е задържан на летището с 9 кг кокаин, разпределен в три куфара.

Бразилската Федерална полиция уведоми посолството на България в Бразилия, че българският гражданин Гълъбин Боевски е задържан в нощта на 24 срещу 25 октомври
т.г. на летището в Сао Пауло.

Причината за задържането е откритият в багажа му 9 кг
кокаин. Боевски е задържан временно, разпитан с преводач и очаква повдигане на обвинения. МВнР предостави на близките на задържания български гражданин списък с адвокати, които могат да поемат неговата защита, съобщиха от Външно министерство.

От посолството ни в Бразилия отказаха коментар по случая.

Засега няма информация за арест на Гълъбин Боевски, каза по-рано днес главният прокурор Борис Велчев.

Ако бъде потвърден фактът, който се изнесе в медиите, ще трябва да се образува съответното досъдебно производство в България, поясни Велчев, цитиран от БГНЕС.

Няма официално потвърждение на информацията, изнесена в медиите, предупреди Велчев и обясни, че досъдебно производство в България ще трябва да се образува, ако се потвърди тази информация, защото Гълъбин Боевски е български гражданин.

Според бившия началник на сектор "Наркотрафик" в ГДБОП Калин Миков вероятната причина, заради която Боевски, е пренасял наркотиците, са негови дългове. За пренос на подобно количество наркотици максималната сума, която можел да получи трафикантът, е 10 000 евро.

Латиноамериканските картели често изпращат „емисари" в България, които набират желаещи да пренасят дрога през океана. Тъй като цените на кокаина в Латинака Америка са ниски, трафикантите не получават големи суми, допълни той, цитиран от БНР.

Припомняме, вчера стана ясно, че олимпийският шампион на България по вдигане на тежести от Сидни 2000 година Гълъбин Боевски е арестуван в Бразилия с 2 кг кокаин. Боевски е арестуван на летището. С него е била дъщеря му Сара, която е участвала в международно първенство по тенис.

Междувременно стана ясно, че днес Гълъбин Боевски трябва да бъде изправен пред предварителен съд в Сао Паоло.

Според юристи, наказанието за подобно престъпление в Бразилия е от 15 до 20 години затвор.

Оffroad-bulgaria.com припомня, че Боевски не е първият българин, хванат с кока в Бразилия. Оказа се, че миналата година друг наш сънародник е бил хванат също с кокаин, но на друго летище.

През март 2010 година в град Ресифе бе задържан 60-годишният учител по английски Златко Генев. Занимаващият се с културизъм българин беше арестуван от служители на Бюрото за борба с наркотиците (DRE) при рутинна проверка на международното летище "Жилберто Фрейер".

У преподавателя в 105 СОУ в София са били открити 3,9 килограма кокаин. В момента той се намира в бразилски затвор.