Турция работи по избора на място за строежа на трета АЕЦ в страната, а един от вариантите е градчето Инеада край българската граница.

Това съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, цитиран от информационния сайт Хаберлер.

Министърът уточни, че работата по избор на място за строежа на трета турска АЕЦ, която да помогне на страната да покрие нарастващите си енергийни нужди, вече е в ход, а мястото ще бъде определено след геоложки проучвания, които ще продължат две години, съобщи БТА.

Сред възможните варианти е и Инеада, заяви министърът, който отговори на журналистически въпроси преди откриването на панаир за минно дело и техника.

В отговор на въпрос за това дали в рамките на посещението на българския президент Росен Плевнелиев е бил обсъждан строеж на АЕЦ в Инеада, министърът каза, че няма взето решение от турска страна за изграждането на АЕЦ там, но "Инеада е едно от местата кандидати".

Припомняме, президентът Плевнелиев бе на посещение в Анакара.
В рамките на визитата президентите Плевнелиев и турският му колега Гюл обмениха информация по възможностите за пренос на енергийни ресурси от Кавказ и Средна Азия през Турция и България за Западна Европа.

Евентуалното изграждане на нова енергийна мощност край турския град Инеада, в близост до турско-българската граница, бе на дневен ред.

„Очакваме повече информация и търсим решение", каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.