Областите на енергетиката и инфраструктурата са приоритетно значение в сътрудничеството между България и Турция.

Това подчертаха на съвместна пресконференция в Анкара президентът Росен Плевнелиев и турският му колега Абдуллах Гюл. Двамата президенти разговаряха в турската столица в началото на първото официално посещение на българския държавен глава.

Турция взела решение да строи газова връзка с България
Още...

Президентите Плевнелиев и Гюл са обменили информация по възможностите за пренос на енергийни ресурси от Кавказ и Средна Азия през Турция и България за Западна Европа.

„Интерконекторната газова връзка между двете страни е от стратегическо значение и се надяваме, че много скоро ще стартира", подчерта Плевнелиев, който е заявил желанието на страната ни връзката да се реализира като част от проекта „Набуко-Запад". Росен Плевнелиев приветства изграждането на Трансанадолския газопровод TANAP, който ще допринесе за енергийната сигурност на цяла Европа.

Евентуалното изграждане на нова енергийна мощност край турския град Инеада, в близост до турско-българската граница, е на дневен ред, стана ясно след официалните разговори.

„Очакваме повече информация и търсим решение", каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

От своя страна, президентът Гюл посочи, че Турция обсъжда различни енергийни проекти, „но едно трябва да е сигурно - всички тези проекти трябва да бъдат съобразени със съответните екологични изисквания".

По-късно, след срещата си с премиера Ердоган, президентът Росен Плевнелиев е уточнил, че съществува идея на турски частен инвеститор за строителството на ТЕЦ в района с изграждане на пристанище за въглища.

 

Проектът е в ранен етап на развитие, но поставихме проблема „с цялата му тежест и безпокойство", подчертава държавният глава.

„Туризмът е стратегическа индустрия и за двете страни, а отговорното отношение към бъдещото поколение е да оставим чисти плажовете на бъдещите поколения", коментира още Росен Плевнелиев.

Той припомня, че вече е било изразено гражданско неподчинение срещу изграждането на нови енергийни мощности в граничния район.

Надяваме се на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект. Сигнализираме за проблема навреме и очакваме оттук нататък да бъдем информирани и да има сериозно отношение", категоричен е държавният глава.

 

Съвместната работа по инфраструктурни проекти, включително строителството на ж.п. линии, скоростни пътища и свързването на българските с турските средиземноморски пристанища с „ро-ро" връзки, биха допринесли за икономическото развитие и на двете страни, подчерта президентът Плевнелиев след срещата.

Той допълни, че има индикации за нови инвестиции на големи турски компании в България.

„Не само големите, но и малките и средните предприятия са добре дошли, защото България бързо подобрява бизнес средата си, създава ново законодателство в подкрепа на инвеститорите и иновациите, което е в интерес на икономическото сътрудничество", каза още държавният глава.

Президентът Плевнелиев открои отношенията между двете страни като пример за региона. Турция е първостепенна туристическа дестинация за българите и е вторият по обем експортен пазар за страната ни.

„Поставяме си много високи цели - да работим за мир, за развитие, за добросъседство и за свързаност", каза държавният глава.

Българският президент е заявил категоричната българска позиция в подкрепа на европейската перспектива на Турция и е изразил готовността на страната ни да сподели опита си в преговорния процес с южната ни съседка.

„Споделихме общата визия за държавите в региона и заедно ще работим за тяхната перспектива за членство в ЕС и НАТО", каза още Росен Плевнелиев.

Пред турския си колега президентът Плевнелиев е повдигнал въпроса за непризнаването на дипломите на турските студенти, завършили български висши училища.

Считаме, че това е временен проблем и ресорните министри ще намерят съответното решение, заявиха президентите Плевнелиев и Гюл. „България се ползва със сериозна репутация на регионален образователен център и обучава студенти от над 50 държави", припомни българският президент.

От своя страна турският президент Абдуллах Гюл подчерта, че всяка година около един милион български граждани посещават Турция, което е показателен пример за отношенията между двете страни. Търговският стокообмен достига 3 млрд. евро, а целта е в „най-кратки срокове" да бъде достигнато ниво от 10 млрд. евро, което ще се случи със задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, допълни Гюл.

В първия ден от официалната си визита в Турция Росен Плевнелиев ще разговоря и с турския премиер Реджеп Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек.