На територията на столицата се провежда специализирана операция във връзка с образувано наказателно производство по отношение на сключени неизгодни договори от Национална компания „Железопътна инфраструктура" с отделни фирми.

Вследствие на това са нанесени щети в размер на близо 50 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Производството е образувано през ноември 2011 г. срещу виновно длъжностно лице от държавното предприятие.

Разследването e водено във връзка с извършени длъжностни престъпления и присвоявания, неизгодни сделки, пране на пари и данъчни престъпления.

Извършват се обиски, претърсвания и изземвания на относими към предмета на делото документи, компютърна информация в централата на националната компания, както и в други три офиса.
Уточняват се и лицата за разпити.

Специализирана операция под ръководството на Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Софийска градска прокуратура /СГП/ се провежда на територията на столицата. В нея участват служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и следователи от Национална следствена служба (НСлС).

Изпълнителният директор на компанията Милчо Ламбрев заяви, че това, което в момента проверяват антимафиотите е стара документация от периода 2006 - 2007 г., като на този етап не са искани материали от последните 2 години.
Ламбрев посочи, че е изненадан от акцията
, но допълни, че екипите на ГДБОП са влезнали в НКЖИ без показни действия.

Вътрешният министър Цветан Цветанов призна, че в схемата е намесена и фамилията на бившия общински съветник от ГЕРБ и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев.

Илия Илиев никога не е бил член на ГЕРБ, заяви вътрешният министър, видимо недоволен от това, че медиите свързван ромския лидер с партията му. Цветанов уточни че Илиев е бил в листата за общинари на ГЕРБ. Хората замесени в източването на НКЖИ са на високо ниво в компанията. Неизгодните договори, които ощетяват компанията са сключени в последните пет години, поясни вътрешният министър.

Разследват се сделки в НКЖИ до 2009 година. Става дума за големи обществени поръчки за сериозни суми, коментира пред журналисти заместник-главният прокурор Камен Ситнилски. Решенията за тези обществени поръчки са взети от отговорни органи, допълни той.

Попитан дали това е престъпността на "белите якички" Ситнилски заяви: "Не мога да кажа дали е само на "белите якички", защото те са от едната страна. От другата може да са и недостатъчно измитите ръце. Парите се дават от единия и се приемат от другия", заяви Ситнилски.

Припомняме, преди дни главният прокурор Борис Велчев заяви: "Относно БДЖ още в следващите дни ще разберете, че прокуратурата не е бездействала".

Обвинител № 1 потвърди, че огромни средства са вкарани в БДЖ от държавния бюджет и Световната банка, но не е напълно ясно какво е станало със средствата. „Страхувам се, че за част от тях е ясно", коментира обаче главният прокурор.

От СДС пък съобщиха, че е имало обществена поръчка за международен търг за реконструкция и електрификация на жп линията Димитровград - Свиленград, в която те са забелязали нередности.