СДС са за реформите в БДЖ, но не по този начин, по който се провеждат, категорично заяви Борис Марков след заседание на ръководството на партията.

Той съобщи, че имало обществена поръчка за международен търг за реконструкция и електрификация на жп линията Димитровград - Свиленград, в която СДС забелязват нередности. Става въпрос за дружество от НКЖИ, поясни Марков и добави, че обществената поръчка се финансира 80 % от ЕС и 20 % от националния бюджет.

Обществената поръчка е обявена на 11 март тази година и са кандидатствали 10 фирми. Спечелилата фирма е била 5-тата в класирането, подчерта още Марков. Като става въпрос за оферта от 95 милиона, а в крайна сметка спечели фирма със 136 милиона лева без ДДС, съгласете се, че разлика от 40 милиона е доста притеснителна, отбеляза Марков.

Той посочи, че сред отстранените фирми има и такива с доказан опит в ЕС и съобщи, че на спечелилата обществената поръчка фирма бил поверен и друг обект, който изпълнява за БДЖ и който е трябвало да бъде приключен 2009 г., а още не е.

Обществената поръчка се печели от фирма, която е пета по финансова оферта и ще бъдат похарчени 40 милиона допълнително над парите предлагани от останалите фирми", подчерта Марков. Обществената поръчка е дадена на фирма, която допуска забавяне в изпълнението на текущите поръчки, подписва множество анексии и е допуснато оскъпяване, допълни още той.

На фона на случващото се в БДЖ, когато се съкращават работници, нетният ефект от тяхното съкращаване е по-малък като резултат дори само от една обществена поръчка, ако тя е опорочена, каза Марков.

По думите му резултатът от съкращаването на тези работници вече е загубен и се създава усещането, че докато с едната ръка се правят реформи и се шамаросват служителите не БДЖ, в другата ръка се продължава по едни стари принципи, като не са запушени всички дупки и течове и БДЖ продължава да губи пари. Това обезсмисля провеждането на реформите по този начин, подчерта Марков.

СДС категорично застава зад провеждането на реформи в България, но не по този начин, толкова съмнителни практики и не така, че с други дейности ефектът от реформите да бъде загубен още в самото начало", заяви Марков.

Той съобщи, че депутати от СДС ще внесат парламентарно питане по темата. Марков е категоричен, че така не могат да се пилеят държавни пари. По думите му трябва да се отговори на въпроса, дали се извършват реформи и не е ли това двуличие и загуба.

Марков съобщи, че в момента тече обжалване и че КЗК ще кажат дали процедурата е проведена правилно. Ние не сме страна в спора. Ще се произнесе съдът, каза Марков.
Не мога да повярвам, че на министър Дянков му е все едно, когато тръжни процедури са раздуват и това въвлича българския бюджет във все по-голямо участие във финансирането", коментира още Марков.