Според Върховния касационен съд уволнението на съдия Мирослава Тодорова прилича на саморазправа, съобщи .електронното издание на вестник „Дневник".

"Наложеното от Висшия съдебен съвет най-тежко дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова поражда у нас сериозна професионална тревога за еднаквото третиране на дисциплинарните нарушения и адекватните наказания за тях. Ежедневната ни практика ни сблъсква с многобройни случаи на неспазени процесуални срокове, които не са получили дисциплинарна санкция.
Отстраняването от съдебната система на съдия Тодорова, която е безспорен професионалист, създава впечатление за саморазправа с магистрат заради активната му обществена позиция." - се казва декларация на ВКС.

Припомняме, днес Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите. Мотивът е забавяне на мотиви към 3 дела, водени от нея.
Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван  Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Уволнението на съдия Тодорова предизвика и тревога и у Съюза на съдиите.
По думите на говорителя на съюза Нели Куцкова, налагането едно след друго на  наказания на човек, който олицетворява противопоставянето на опитите съдът да бъде подчинен, е тревожно.