Говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова определи като „тревожно" уволнението на председателя на Съюза съдия Мирослава Тодорова.

По думите на Куцкова пред БНР фактът, че по този начин се налагат, едно след друго, наказания на човек, който олицетворява противопоставянето на опитите съдът да бъде подчинен, е тревожно.

„Не казваме, че съдия Тодорова не е допуснала закъсняване. Но тя в никакъв случай не е единствената. Освен това трябва да се направи сериозен анализ на нейното натоварване", изтъкна Говорителят на Съюза на съдиите.

„В последно време съдия Тодорова влезе в полезрението на много хора, които Съюзът на съдиите си позволи да критикува - както ВСС, така и представители на изпълнителната власт, включително и министър Цветанов. Когато една организация се противопоставя на опитите на други власти да се намесят в независимостта на съда, когато си позволява да критикува и ВСС, очевидно всички, които са засегнати, се фокусират върху представителя на тази организация", изтъкна още съдия Куцкова.

Тя уточни, че решението за уволнение подлежи да обжалване пред ВАС.