Върховният касационен съд (ВКС) иска продължаване на съдебното производство срещу балдъзата на Брендо - Десислава Александрова Дишлиева. Със свое решение от днес ВКС отмени решението на Софийския градски съд, с което е прекратено наказателното производство срещу Дишлиева по обвинение за изпиране на пари.

Касационният съд смята, че процесуалните правила са били нарушени съществено. Именно заради това дава указания за продължаване на процесуалните действия.

Припомняме, Десислава Дишлиева - съпруга на разстреляния Константин Дишлиев, бе обвинена за пране на пари заедно с Евелин Банев-Брендо, бившата му съпруга Моника Добринова (която е сестра на Дишлиева) и брат му Симо Карайчев. Разследването за пране на пари срещу четиримата бе отделено от производство срещу Константин Дишлиев от края на 2004 г. Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия. Те бяха обвинени за пране на над 21.8 млн. лева.

Брендо получи от СГС присъда от 7,5 години затвор. С по 3 г. условно и 5-годишен изпитателен срок се сдобиха Моника Добринова, Десислава Дишлиева и Симо Карайчев. На втора инстанция обаче семейната група беше оправдана.

В края на април пред ВКС адвокатите на подсъдимите настояха съдът да остави без уважение протеста на прокуратурата срещу оправдателната присъда, постановена от САС.