Обвинeнието за пране на над 21,8 млн. лв. срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо и останалите трима подсъдими се крепяло на роднинските им връзки.

Около това становище се обединиха прeд Върховния касационен съд (ВКС) адвокатите на подсъдимите и настояха съдът да остави без уважение протеста на прокуратурата срещу оправдателната присъда, постановена от САС.

Припомняме, Брендо получи от СГС присъда от 7,5 години затвор. С по 3 г. условно и 5-годишен изпитателен срок се сдобиха бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през май 2005 г. Константин Дишлиев, и братът на Банев - Симо Карайчев. На втора инстанция обаче семейната група беше оправдана.

Очаква се до месец ВКС да се произнесе окончателно.

Очаквано нито един от подсъдимите не се изправи пред Темида днес. Те бяха представлявани от защитниците си.

Прокуратурата настоя делото да бъде върнато за ново разглеждане. Според държавното обвинение Банев и компания, заедно с покойния Константин Дишлиев, са действали като Организирана престъпна група за пране на пари от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г.

Дейността им се простирала в България, САЩ, Британските Вирджински острови, Ирландия, Австрия и Швейцария. Те са превеждали суми от по няколко хиляди до милиони евро в различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че са от наркотрафик.

Групата наркотрафиканти, чиито пари Брендо изпрал, била ръководена от Ивайло Хеселбърт, осъден в Испания през 2008 г.

Софийският апелативен съд не е извършил обективна преценка на доказателствата, което довело до неверни изводи според прокурора.

Дори да има група за пране на пари, обстоятелството, че няма никакви доказателства, е основание протестът на Прокуратурата да не бъде уважен, категорична бе от своя страна защитата на Брендо, адвокат Ина Лулчева. Тя изтъкна, че разпитаните свидетели заявяват, че не познават клиента й. Припомняме, чрез видеоконферентна връзка с испанския затвор, Ивайло Хаселбарт бе категоричен, че не познава Евелин Банев.

Според адвокат Доковска, защитник на бившата жена на Брендо, протестът на държавното обвинение съдържа "голословни твърдения" без доказателства. Прокуратурата просто не одобрява изводите на съда, коментира юристът. Според нея цялото дело се води заради роднинските връзки между подсъдимите - Моника Добринова е бившата жена на Брендо, а Десислава Дишлиева е нейна сестра.

Но както се казва, роднинството е нещо, от което не можем да избягаме, коментира Доковска.

Тя скочи срещу прокуратурата за това, че в обвинението е записано, че "подсъдимите са знаели или предполагали", че парите, които перат, са придобити от престъпна дейност. Доковска веднага отсече, че двете понятия имат различно значение. Излиза, че знаенето или предполагането произтича от роднински връзки, коментира тя.