Парламентът на Иран ще преразгледа отношенията си с Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) и съответно с ООН, като нейно подразделение.

Веднага след гласуването вчера в СС на ООН реакцията на официални представители на Иран бе, че това е „грешна крачка, която само ще усложни ситуацията".

Президентът Махмуд Ахмадинеджад нарече обаче резолюцията „използвана салфетка".

"Тези санкции са безполезни и аз съм длъжен да ги изхвърля в кошчето", допълни Ахмадинеджад.

Никакъв натиск не може да сломи решимостта на нашата страна за защитава своите неотменни права", от своя страна подчерта представителят на Иран н ООН Мохамед Хазаи, който обвини САЩ и Великобритания в злоупотреба с власт.

Директорът на Националния комитет по сигурност и международна политика Алаедин Боружерди съобщи, че в момента депутатите от иранския парламент обсъждат конкретните стъпки, които страната му да предприеме като отговор на поредната гласувана резолюция с наказателни мерки срещу Техеран.

Гласуваната вчера резолюция предполага въвеждане на редица нови ограничения върху финансовите операции на Иран и продължаване на ембаргото за търговия с оръжие.

Според наблюдатели най-логичната стъпка, която ще направи Техеран е да ограничи достъпа на международни наблюдатели до иранските реактори и ядрени заводи.

САЩ приветстваха резултатите от гласуването и призоваха Иран да избере „по-мъдър курс". Представителят на Русия Виталий Чуркин определи санкциите срещу Иран като необходими.

Припомняме, гласуваната вчера резолюция на СС на ООН е четвърта поред, която се налага над Техеран. Тя стана факт след като участничките в шестстранните преговори и МААЕ не приеха договора, който сключиха Иран, Турция и Бразилия по обмен на обогатен уран, с който Иран да захранва енергийните си нужди.

Международната общност в лицето на САЩ, Великобритания, Франция и Русия се договориха за нови санкции срещу Техеран, въпреки че той настоява за "мирните и гражданските цели" на ядрената си програма.