Съветът за сигурност на ООН гласува налагането на нови "сурови" санкции срещу Иран заради отказа си да спре програмата си за обогатяване на уран, съобщава БиБиСи.

За въвеждането на допълнителни санкции гласуваха 12 от членовете на Съвета. Дипломатическите представители на Турция и Бразилия се обявиха против, а ливанският дипломат се въздържа.

Документът е разработен въз основа на предложения проект от САЩ, който отразява вижданията на шестте страни - посредници за разрешаване на проблема - Русия, САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Германия.

Резолюцията изисква от Иран да спре обогатяването на уран и да спази задължението си за неразпространение на ядрено оръжие.

Новоприетите санкции предвиждат забрана за внос и износ на ядрени материални и технологии в и от страната.

Освен това се планира замразяване на чуждестранните активи на някои ирански организации и отделни лица. Въвежда се забрана ирански инвеститори да влагат свои капитали в някои „чувствителни" сфери на икономиката, каквито са урановите рудници.

По настояване на Русия от резолюцията е изключена забраната за пътувания в чужбина на ирански специалисти.

Американският пратеник в ООН Алехандро Вулф заяви, че Иран трябва да приеме тази резолюция като сериозно предупреждение, че ако страната продължи да игнорира препоръките на международната общност ще има много по-сериозни последици.

Иранският представител Джавад Зариф коментира, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН е несправедлива и не спомага за укрепване на режима неразпространение на ядрено оръжие.

„Съветът за сигурност прояви историческа несправедливост чрез санкционирането на иранския народ и неговата устременост към индустриализация на икономиката", подчерта Зариф.

Посланикът на Иран в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена Али Асгар Солтание  категорично заяви, че Техеран няма да прекрати обогатяването на уран, колкото и тежки санкции да бъдат въведени.

Новите санкции са "погрешен ход", който ще "усложни" допълнително ситуацията. Това заяви иранският външен министър Рамин Мехманпараст по държавната телевизия Ал Алам минути след като Съветът за сигурност прие нова резолюция срещу Техеран заради ядрената програма на страната.

Иранският първи дипломат заяви още, че приетите мерки "не са конструктивна стъпка за решаване на ядрения проблем".

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън отбеляза, че санкциите ще бъдат най-суровите, налагани някога на Иран.

По-рано правителството на Иран заплаши да скъса отношения с Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, ако Съветът за сигурност на ООН гласува санкции срещу Ислямската република.

Председателят на комитета за национална сигурност и външна политика Алаеддин Боружерди заяви, че "ще бъде изработен законопроект за преразглеждане на отношенията с МААЕ, ако на Иран бъдат наложени санкции".