Никой не може да пренебрегва решимостта на един народ. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, който гласува на референдума в Гърция, съобщава "Франс прес".

Ципрас даде гласа си в училище в атинския квартал „Кипсели", в който живее. Неговото правителство води кампания за гласуване с „не" на предложенията на кредиторите за реформи на Гърция в замяна на финансова помощ.

Резултатите от референдума ще са от ключово важно значение за бъдещето на правителството на радикалната левица СИРИЗА. Това беше първото правителство на радикална левица в страна от ЕС. Резултатите от референдума ще са и от значение и за мястото на Гърция в Европа.

Гласа си на референдума даде и гръцкият президент Прокопис Павлопулос.

„Днес гражданите на Гърция гласуват за бъдещето на страната", каза той и подчерта, че независимо от резултатите от вота, гърците трябва да останат единни.

„Днес е ден на гражданина и само той има правото да вземе осъзнато решение, което да отчита националните интереси и което да се грижи за бъдещето на страната", каза още Павлопулос.

От своя страна водачът на главната опозиционна партия "Нова демокрация", бившият премиер Андонис Самарас заяви, че днес се решава съдбата на страната.
Ние казваме „Да" на Гърция, казваме „Да" на Европа", посочи той, след като пусна бюлетината си.

"Народът не се бои. Народът ще избере пътя на демокрацията, а не пътя на онези, които искат да ни подчинят. Демокрацията дава правото на хората да решават", каза пък министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, водач на коалиционния партньор на СИРИЗА - партията "Независими гърци".