Днес в Гърция се провежда ключов референдум, на който избирателите трябва да кажат „Да" или „Не" на предложенията на международните кредитори за продължаване на финансовата помощ за страната.

Както е известно, правителството призова гласоподавателите да кажат "Не" на кредиторите. По думите на премиера Алексис Ципрас, така ще се изпрати ясно послание към Европа за демокрация и достойнство. Вчера финансовият министър Янис Варуфакис за пореден път обвини преговарящите с Атина в опит за унижаване на страната и тероризъм. Проправителствен протест се проведе и вчера в Атина, а подкрепа изразиха и демонстранти във Великобритания и Ирландия.

Не пренебрегвайте решимостта на гръцкия народ, предупреди Ципрас
Още...

Секциите ще отворят в 7 часа тази сутрин и ще затворят в 19 часа. За да бъде признат за валиден, до урните трябва да отидат поне 40% или около 4 млн. души. Първи резултати се очакват около 21 часа тази вечер. След затварянето на избирателните секции в 19 ч. е възможно да бъдат огласени екзитполове.

По данни на министерството на вътрешните работи и административната реформа право на участие във всенародното допитване имат около 8,5 млн. граждани на Гърция.

Последните проучвния показват, че поддръжниците на "Не" и "Да" са почти изравнени, като все още превес имат онези, които не подкрепят предложенията на кредиторите, но те водят само с 1%.

Еврогрупата обяви по-рано, че спира преговорите с Атина, докато станат ясни резултатите от допитването. Гръцкото правителство изрази увереност, че споразумение ще има още в понеделник, въпреки трудностите в преговорите.

Агенциите коментират гръцкия вот като изключително труден избор за обикновения грък, който реално няма избор и всеки от резултатите носи много въпросителни след себе си.

Според анализ на CNN Money, референдумът може да коства постовете на Ципрас и министрите, а какъвто и да е резултатът, той няма да реши тежките проблеми на затъналата в дългове страна, с рекордна безработица, преживяла години на строги икономии, които не й помогнаха да изплува от кризата. Според медията, трудно може да се намери изход от настоящата криза. Излизането от еврозоната, което "вещаят" много специалисти като вероятност и връщането на драхмата само ще усложни още повече ситуацията.

AP пък сравнява положението на гърците в момента с 10-годишното завръщане на легендарния им герой Одисей след края на войната в Троя и борбата му с чудовищата Сцила и Харибда, изборът между по-голямо и по-малко зло. Катастрофа и излизане от еврозоната или още години на строги икономии - между това трябва да избират днес. При евентуални оставки в правителството (при вот с "Да") ще бъдат насрочени нови избори. Те обаче изискват време за провеждането им, а без финансиране страната отива към банкрут. Ново споразумение с кредиторите обаче също изисква време. Въпреки уверенията на Ципрас, че отхвърлянето на предложенията не означава изоставяне на еврото, то все повече нараства увереността, че точно това ще се случи, колкото и лидерите да настояват, че това е нежелан сценарий.

"Блумбърг" цитира мнения на гръцки преподаватели по политически науки, според които най-страшното в случая е разделението в гръцкото общество по темата, което от следващия понеделник ще става все по-дълбоко.