Малко след 15.30 часа -  след триседмични мъчителни преговори между политическите формации в парламента и след масирани разговори „за сближаване на позициите", продължили до късно снощи - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на Реформаторския блок подписаха на официална церемония в парламента Коалиционно споразумение.
Самата церемония по своята сложност и ритуалност заприлича на чайна церемония.

Споразумението се състои от седем страници, като подписите си поставиха отляво Бойко Борисов, а отдясно Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и доц. д-р Борислав Великов.

Подписаното коалицонно споразумение е с посочен срок пълен мандат на кабинета, а именно от 2014 до 2018-та година.

В залата се бяха събрали - освен огромния брой журналисти, но и бъдещите министри от кабинета "Борисов 2", които не бяха официално обявени, но това стана при президента Плевнелиев, където по-късно Борисов занесе изпълнения мандат.

Да припомним:
Кабинетът ще разчита на парламентарно мнозинство от 137 депутати

Формулата на управление ще е 2+2, като коалиционни партньори ще са ГЕРБ и РБ, а АБВ - макар и да имат свой вицепремиер и Патриотичния фронт, ще осигуряват мнозинството в парламента.
Припомняме, само преди час пленумът на АБВ се съгласи да подкрепи бъдещото управление.

След подписите и кратките изявления на Борисов и Кунева на масата седна съпредседателят на Патриотичния форнт Валери Симеонов, който прочете "Декларация за подкрепа", в която интересен момент бе, че патриотите си запазват правото на несъгласие, но по нестратегически въпроси.

След случилото се в тази зала Борисов отиде в друга, където го чакаха лидерът на АБВ Георги Първанов и бъдещият вицепремиер Ивайло Калфин, където бе подписан трети документ за подкрепа.
Това се наложи, тъй като АБВ изрично искат да се откроят от участие в коалиция, след като твърдят, че реално не участват в коалиционно управление - въпреки участието на Ивайло Калфин в кабинета.
Бойко Борисов и Георги Първанов подписаха документ, който гарантира подкрепа на лявата формация при съставяне на ново правителство.

Казано след подписването с РБ
Поне десет пъти бяхме на прага да отидем на нови избори, обяви при подписването Бойко Борисов, който за втори път ще поведе държавата от премиерския пост.

Колкото и да е трудно, и да сме различни, трябва да се намери начин, знаехме го още в началото, обяви Борисов. По думите му страната е била в безспорно тежка ситуация, в която БСП, ДПС и „Атака" са сдали властта в 42-ото Народно събрание.

Бяхме принудени от хората и отговорността да търсим всеки разумен компромис, изтъкна Борисов. Благодаря на всички в РБ, положихме неимоверни усилия, заяви Борисов.

Той увери, че преговорите са се водили само с едно нещо като цел - не власт и постове, а да се опитат преди нови предсрочни поредни избори да направят правителство.

ГЕРБ участва в него с всичко най-добро, което има, отчете Борисов.

Надявам се правителството да има дълъг живот, пожела си на финалната права пред нов кабинет гербер номер 1. Всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да направим правителство. Условието аз да съм премиер не е било препъни-камък в нито един момент, настоя той пред препълнена зала.

Трудното започва оттук нататък", предупреди Меглена Кунева от Реформаторския блок, минути след подписването на коалиционното споразумение за управление с ГЕРБ. Тя обяви, че ще говори от името на парламентарната група на РБ. Все пак Кунева призна, че преговорите не са били лесни, но трудното започва от сега и пожела „На добър час". Пред страната според реформаторите има много големи проблеми и тя се нуждае от реформи. „Правителството трябва да има изключителна подкрепа от всеки реформистки настроен човек в Народното събрание", заяви още Кунева.

В подписаното коалиционно споразумение тя вижда доказателство, че вътре в Реформаторския блок могат да постигнат единодушно. „Коалиция се поддържа с ежедневни усилия", предупреди още Меглена Кунева и дори го сравни като карането на колело по стръмен стълб - когато спреш да въртиш педалите, губиш контрол".

В коалицията с ГЕРБ - РБ виждат още и начинание, което да ще изведе страната на пътя на стабилността.

Изявления след подписването с АБВ
В зала „Изток" - при АБВ, Борисов продължи с благодарностите за получената парламентарна подкрепа. „Благодарим на колегите от АБВ, които водиха безспорно една остра кампания срещу нас, те са и безспорно партия изцяло в левия сектор", посочи лидерът на ГЕРБ и обяви, че ако резултатите от изборите са били различни и БСП не са били паднала толкова много, то ГЕРБ първо е щял да говори с БСП. Председателят на ГЕРБ напомни, че преговорите с АБВ са водени в парламента пред всички медии. „За първи път подобна коалиция и подобно управление се прави толкова публично и пред очите на хората", се похвали още веднъж новият стар премиер на страната ни.

За да обясни по-точно защо ще управлява и с АБВ и защо дори дава вицепремиерски пост на Ивайло Калфин, Бойко Борисов даде пример, че в Европа управлението е ситуирано от ЕНП и ПЕС. „Ние имаме възможност да се възползваме от това и г-н Калфин да помага с еврокомисарите на ПЕС", посочи още лидерът на ГЕРБ. Той не пропусна да посочи, че България е в тежка изолация не само в Европа, но и в света. „Ние отидохме при първите, с които през предизборната си кампания сме говорили като опоненти", се опита още веднъж да обясни събирането си с АБВ Борисов.

Президентът и лидер на АБВ Георги Първанов взе думата след подписването, за да изрази удовлетворение от споразумението за партньорство. С него поемаме ангажимента да подкрепяме програмната декларация, в чието създаване активно участваше и нашият преговорен екип. Това е една от най-добрите програмни декларации, писани до момента. В нея са отразени около 40 предложения от различни сфери, направени именно от АБВ, похвали се Първанов.

АБВ, също като ПФ, запазва възможността да отстоява своите позиции, „където не постигнахме целите си". Всяка различна позиция ще бъде отстоявана, когато сме изчерпали диалога и възможността за сближаване на позиции, увери Първанов.

Ние даваме мандат за участието на Ивайло Калфин в новото правителство с ясното разбиране, че това е и риск, и шанс за лявото пространство, призна лидерът на АБВ. По думите му вече сме видели управление - това досега, което било изпълнено с изневери към социалната политика. АБВ в този парламент и кабинет чрез Калфин ще изпълнява ролята на своеобразен социален колектив, зарече се Първанов.

Ако мислите, че на нас ни е най-приятният ден днес, не е, коментира Борисов при подписването с АБВ. Да спасим държавата първо - това обяви той за първи приоритет на новото правителство.

Никога в разговорите не е казвана и дума за външен министър в лицето на Калфин, говорило се е само за социална и демографска политика. Аз съм категоричен, заяви лидерът на ГЕРБ, запитан дали Калфин не е спряган и за друга позиция. По думите на Борисов, Калфин става и вицепремиер, „за да дадем тежест на фигурата му в Брюксел".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да прочете имената на министрите от новия му кабинет. Въпреки това те бяха на церемонията за подписване на коалиционното споразумение.
В кабинет „Борисов 2" влизат:

Министър-председател - Бойко Борисов (ГЕРБ)
Вицепремиер по коалиционна и административна политика - Румяна Бъчварова (ГЕРБ)
Вицепремиер по координация на европейските политики и институнационалните въпроси - Меглена Кунева (РБ)
Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика - Томислав Дончев (ГЕРБ)
Вицепремиер по демографска и социална политика - Ивайло Калфин (АБВ)
Министър на финансите - Владислав Горанов (ГЕРБ)
Министър на вътрешните работи - Веселин Вучков (ГЕРБ)
Министър на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Павлова (ГЕРБ)
Министър на труда и социалната политика - Ивайло Калфин (АБВ)
Министър на отбраната - Николай Ненчев (РБ)
Министър на външните работи - Даниел Митов (РБ)
Министър на правосъдието - Христо Иванов (РБ)
Министър на образованието, младежта и науката - Тодор Танев (РБ)
Министър на здравеопазването - Петър Москов (РБ)
Министър на културата - Вежди Рашидов (ГЕРБ)
Министър на околната среда и водите  - Ивелина Василева (ГЕРБ)
Министър на земеделието и храните - Десислава Танева (ГЕРБ)
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски (ГЕРБ)
Министър на икономиката - Божидар Лукарски (РБ)
Министър на енергетиката - Теменужка Петкова (ГЕРБ)
Министър на туризма - Николина Ангелкова (ГЕРБ)
Министър на младежта и спорта - Красен Кралев
(ГЕРБ)

Изненадата в последния момент се появи в името на енергийния министър. До последно се очакваше, че този пост ще заеме предишният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в кабинета „Борисов".
Изведнъж обаче се оказа, че само за енергетиката ни ще отговаря настоящият зам.-министър на финансите в служебното правителство Теменужка Петкова - станала известно с участието си в комисията "Хохегер" в качеството си на шеф на Агенцията за държавна финансова инспекцияпо време на първия кабинет на ГЕРБ.
Според кулоарна информация Делян Добрев се е отказал в знак на несъгласие с номинирането на Лукарски за икономически министър.

Трима министри от кабинета „Близнашки" запазват мястото си, като някои обаче променят ресора. Настоящата транспортна министърка Николина Ангелкова оглавява туризма, Христо Иванов си запазва министерския стол в министерство на правосъдието, а за външната ни политика ще продължи да отговаря Даниел Митов.
Окончателно министър на финансите става Владислав Горанов, като за неговото място се спрягаше и името на Менда Стоянова.


Първи ред (ляво-дясно): Б. Борисов, Р. Бъчварова, Т. Дончев, М. Кунева, И. Калфин
Втори ред: И. Московски, В. Вучков, Вл. Горанов, И. Василева, Д. Танева
Трети ред: Л. Павлова, В. Рашидов, Н. Ангелкова, Б. Митов, Хр. Иванов
Четвърти ред: Кр. Кралев, Т. Танев, Б. Лукарски, Н. Ненчев, Т. Петкова