Националният съвет на АБВ сключва споразумение за партньорство с ГЕРБ за стабилност и развитие на България в рамките на 43-ото Народно събрание, стана ясно след очаквания от всички пленум на Първановата партия.

АБВ приемат приоритетите на програмната декларация на кабинета. Декларацията обаче не изчерпвала всички нужди на страната.

Двете формации ще работят заедно за промени в изборното законодателство, в сферите на здравеопазването, образованието, съдебната реформа, енергетиката, демографската политика, се казва в декларация, приета от пленума.

В сферата на изборното законодателство ще се инициира дебат за мажоритарния избор на депутатите като целта е половината народни избраници да са избрани мажоритарно.

В енергетиката АБВ и ГЕРБ ще работят заедно за изграждането на „Южен поток" и диверсификацията на енергийните доставки.

За пенсионната реформа ще се търси максимално широк консенсус. Ще се търсят варианти за системно увеличаване на пенсиите.

В същото време двете партии си запазват правото да гласуват автономно по някои въпроси.

Проевропейско реформаторско правителство щяло да бъде управлението на Бойко Борисов, стана ясно от думите на Ивайло Калфин, номиниран за социален министър. Преговорите не били леки, по думите му. В АБВ обаче са удовлетворени от разговорите и от тяхната публичност. В нито един момент не сме се занимавали с някакви договорки, обяви Калфин.

От АБВ остават на позиция, че трябвало да се търси максимален консенсус за приоритетите на държавата. Най-стабилната политическа формула беше голяма коалиция между първата и втората политическа сила, все още смята Ивайло Калфин.

Правителството трябва да прави реформи, е мнението на депутата. Един от най-спешните въпроси е за изборното законодателство, смята Калфин. Това включва и дебата за задължителен вот, както и за по-справедливото разпределение на мандатите.

АБВ ще настоява за пенсионна реформа, обвързана с демографските особености на народа ни. За 1 и 2 категория труд начинът на пенсиониране се замразява до приемане на пенсионна реформа. Тя ще бъде приета обаче в най-кратки срокове.

Двойно увеличаване на семействата, които ще могат да получават енергийни помощи на 500 000, предлагат от АБВ.

Ще има и нов състав на ДКЕВР, който трябва да е политически независим.

Продължава се мораториумът за добив на шистов газ с хидрофракинг.

Външната ни политика ще бъде обвързана по-ангажирано с националните приоритети.

Преговорите ни относно данъчната политика бяха най-трудните, поясни Ивайло Калфин.  Тук мачът между партиите завършил наравно. Ще има данък върху финансовите транзакции, както и ограничаване на офшорките в икономиката. Запазва се плоският данък, но ще се инициира дебат за цялостната ни данъчна политика.

АБВ ще подкрепи съставянето на правителството в парламента, каза Ивайло Калфин.

Лидерът на партията Георги Първанов даде висока оценка на преговорния екип на партията. Голяма част от предизборните ангажименти на партията били защитени. Той оцени високо и начина на водене на преговорите.

Партията дава съгласието си Калфин да е министър. Той ще бъде вицепремиер по социална политика и демографски проблеми и социален министър.

Това, че ние успяхме да защитим толкова много позиции, идеи и ангажименти показва, че АБВ може да изпълнява ролята си на своеобразен социален коректив в новото управление, убеден е Първанов.

Желание на АБВ било да подпишат отделно споразумение. Ние не сме част от коалиционното споразумение, категоричен е лидерът на АБВ. Нови избори за България биха били катастрофа, смята той. Управление, зависещо от ДПС, не е добро, убеден е Първанов.

АБВ направи своята стъпка, от тук остава всички да работим много отговорно по поетите ангажименти, категоричен бе той.

Лявата идентичност се защитава с политика, така Първанов отговори на въпрос как АБВ ще защити своята ляво-центристка идентичност. Предишната му партия БСП загубила левия си образ, предлагайки въвеждането на плоския данък.

Хората очакват национално-отговорна политика, изтъкна лидерът на АБВ. Той е отворен за диалог, дори и с РБ и дори ще търси изглаждане на противоречията. Формацията влизала добронамерено в управлението.

Ще се върви към нови ядрени мощности, доволен е още президентът.

На въпрос на News.bg след като е считан за архитект на тройната коалиция, кой според него е монтирал сегашната коалиция и ако управление, зависещо от ДПС е вредно за страната, какво е управление, зависещо от ПФ, които са с по-особено мнение за членството ни в НАТО и ЕС, Георги Първанов отговори: „Няма един архитект, просто архитект е добрата воля".

Съзнателно се дръпнал от преговорите и прехвърлил отговорността на преговорния екип на партията с цел да се избегнат спекулации и сравнения с тройната коалиция.

Самият той вижда по-различната политическа култура в този парламент. Дано усещането не ме лъже, изтъкна лидерът на АБВ, подчертавайки, че можел да направи сравнението между предишния парламент и това, което се случва сега.

Що се отнася до патриотите той каза: „С тях имаме съществени различия". Ние в АБВ сме хора, които сме били част от постигането на стратегическите ни цели, обясни Първанов.

Партията му не отстъпвала от НАТО и ЕС. Държим на тази линия, обясни лидерът на АБВ.  Партията иска още обаче, както стана ясно от думите му, по-балансирана външна политика и отваряне на страната ни на Изток.

За патриотите има кой да отговаря, подчерта Георги Първанов.

Безотговорно е да стоиш отстрани и да гледаш какво се случва, така Ивайло Калфин отговори на въпроса как се е съгласил да поема поста на социален министър и вицепремиер. Той осъзнавал рисковете, които поема. Социалната система е една от най-тежките системи, убеден е Калфин.