Задържаните вчера Любомир Илиев - Любо Къдравия (40г.), Георги Горанов - Чамор (59г.) и Васил Горанов - Вачето (49г.) са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Според обвинението тримата в съучастие, като съизвършители помежду си и с Кирил Рашков - цар Киро, в периода юни-септември 2011 година в градовете Левски и София са подготвяли убийството на Христо Василев, Цветелин Кънчев и прокурор Олег Янев от ВКП.

От прокуратурата поясниха, че те създали условия за осъществяване на убийството преди да е започнало неговото изпълнение - престъпление по чл. 117, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.  Предвиденото наказание тук е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

На Любомир Илиев е повдигнато обвинение и за това че в същия период, подбуждал друго лице да убие Христо Василев срещу получаване на парична сума в размер на 100 000 евро - престъпление по чл. 117, ал. 2 от НК. Наказанието е от 1 до 6 години затвор.

Потенциалните жертви на престъплението са свързани с други наказателни производства за поръчкови убийства, посочиха още от прокуратурата и добавиха, че обвиняемите са задържани под стража за срок от 72 часа.

По отношение на Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, което към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело. Припомняме, на 28 септември Кирил Рашков беше задържан в следствения арест в Пловдив за срок от 72 часа. Той е привлечен като обвиняем за две закани за убийство, отправени на 23 септември в село Катуница. Те са срещу Веселин Христов, вуйчо на убития Ангел Петров, и срещу жената, с която Христов живее на семейни начала.

Основният мотив за поръчката за убийство срещу прокурор Олег Янев е работата му по други дела за убийства, съобщи началникът на "Криминална полиция" главен комисар Ангел Антонов, цитиран от БНР.

По думите му не е изключено след допълнителна работа по случая да се стигне и до повдигане на обвинение за организирана престъпна група. Той каза още, че и в момента продължават обиските на адреси. Такива са били направени в домовете им в Левски и Костинброд, където са открити множество ценности, парични знаци, документи, компютри. Парите, с които е трябвало да бъде извършено убийството, са стояли в каса.

Междувременно, лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев отказа да дава каквито и да било изявления до получаване на пълна информация около случая. Кънчев е поискал спешна среща с вътрешния министър Цветан Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев.