Кирил Рашков - цар Киро е възнамерявал да избяга в Сърбия. Това стана ясно по време на днешното заседание в районния съд в Асеновград.

Адвокатът на Рашков - Даниел Ангелов, посочи, че целта е била, не за да се укрие, а за да се чувства в безопасност и да спаси живота си, защото е застрашен от сегашната обстановка в страна след ексцесиите в Катуница,

Припомняме, на 28 септември Рашков беше задържан в следствения арест в Пловдив за срок от 72 часа. Той е  привлечен като обвиняем за две закани за убийство, отправени на 23 септември в село Катуница. Те са срещу Веселин Христов, вуйчо на убития Ангел Петров, и срещу жената, с която Христов живее на семейни начала.

Самият Рашков, който беше доведен в съда при засилена полицейска охрана, предпочете да запази мълчание на влизане в залата. По време на заседанието каза само: Съжалявам, че съм в залата. Не се чувствам виновен. Искам по-лека мярка, защото едва издържам. В тази връзка неговият защитник обясни, че Рашков води улегнал начин на живот с куп заболявания - няколко инфаркта, диабет и с 95 % степен на инвалидност.

Кирил Рашков разказа, че жалбоподателят Веселин Христев е нахлул в дома му през март на 2010 г. с 50 коли. Тогава Рашков подал жалба, но не е обърнато внимание. През август месец Христев отново е блокирал дома на ромския бос със сто коли, отново последвала жалба. На 22 септември тази година за трети път три коли отново дошли в дома му, но пак никой не е обърнал внимание.

На днешното заседание съдебният състав постанови уважи искането на прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража."

Съдия Мария Пейчева съобщи, че не общественият интерес налага тази мярка, а всички събрани доказателства и законно основаните искания за това. Има реална степен на опасност Рашков да извърши нови престъпления или да се укрие.

Наложената мярка може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Пловдивския окръжен съд.

По-рано адвокат Ангелов поиска да бъде опредена по-лека мярка, тъй като според него не е налице нито една от предпоставките за искане на най-тежката мярка, няма и сериозни преки и косвени доказателства освен една жалба и разпит на тези, които са я подали.

По думите на Ангелов е нечувано в съдебната практика - въз основа на една жалба да бъде образувано досъдебно производство и то без преки и косвени доказателства. Той поясни, че Рашков също е подал жалба срещу Веселин за заплаха за убийство и че в този случай срещу него също би следвало да се образувано досъдебно производство. Не можем в една правова държава да се ръководим от обществения интерес, заяви той.

Пред сградата на съда в Асеновград дойдоха жители на Катуница, които при излизането на Кирил Рашков от сградата викаха „Убиец", „Искаме смърт". Всички те бяха недоволни от факта, че съдът е сменил началния час на делото с цел да не дойдат жителите на селото. Половината село е имало намерение да дойде в съда.

Междувременно срещу Кирил Рашков е образувано и досъдебно производство за укриване на данъци. Главният прокурор Борис Велчев отрече да има прокурорски чадър над Рашков, но призна, че срещу него е имало сравнително малко преписки и една от проверките на Асеновградската прокуратура е била прекратена.