2 сантиметра остават до преливането на р. Тунджа при Елхово, там днес положението ще е критично. Това съобщи в студиото на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
270 човека вече са евакуирани, а други 222 ще бъдат изведени от домовете си в рамките на деня. Очаква се обаче пикът на Тунджа

Павлова посочи, че в страната има още няколко проблемни района - Девин-Доспад, Обзор и Слънчев Бряг, Кърджалийско и Пчеларово.

По думите й основна причина за бедствието са огромните валежи, които за часове запълват обема на язовирите.

Евакуират цялото село Одринци.
Още...

Критично е положението около яз. Одринци Нивото на яз. "Одринци" се е покачило с 15 сантиметра и остава само метър и половина празен обем. Целта е да започне изпускане на язовира в близост до селото с максимална мощност.

Също така се очаква да прелее и язовир "Тича" над язовир "Цонево", който вчера особено много тревожеше властите и гражданска защита. Екипите на Гражданска защита имат готовност да разрушат още две диги, за да може водата да се оттече към земеделски земи, а не към населените места с приливна вълна.

Общо в шест общини са обявени извънредни мерки заради наводненията. Десет язовира в страната се изпускат контролирано. Язовир "Кърджали" вече не прелива, има задържане на нивото на река Арда.

В Родопите само в община Девин остава в сила бедственото положение. Кризисният щаб в община Девин се събира при кмета Цветалин Пенков, за да вземе решение за отмяна на бедственото положение в региона, допълва БНР. Десетки са инфраструктурните обекти в община Девин с нарушена цялост и опасност от пропадане.

Бедственото положение в селата Срем, Синапово, Княжево, Устрем и Чукарово в община Тополовград ще бъде отменено.
Пътят за хасковското село Родопи, който беше разрушен от придошлите води, вече е възстановен.

Нивото на река Марица при Свиленград е 430 сантиметра при критични 5 метра, а при Харманли е 434 сантиметра при критични 605 сантиметра.

 

Десетки жители на села от областите Варна, Добрич и община Сатовча прекараха нощта извън домовете си заради страх от наводнения и свлачища.

Приливната вълна на р. Камчия се размина, но хората от Величково, Гроздьово, Дъбравино и Цонево бяха превантивно евакуирани.

Язовир "Камчия" не прелива, но все още има риск за най-далеч разположения яз. "Тича". Неговото ниво е постоянно като има риск от рязко покачване днес привечер.

На евакуираните села е осигурена полицейска охрана, увери вътрешният министър Вучков и благодари на мнозинството от гражданите, че с пълно разбиране са оказали съдействие на институциите при евакуацията.

За 24 часа щетите по пътната инфраструктура са за над 12 млн. лева, каза още Павлова. По думите й ще се търси финансиране от Фонд „Солидарност".

Две свлачища заплашват селата Плетена и Осина край Гоце Делчев.
Още...

По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология днес до обяд от запад на изток валежите ще спират, най-късно по Черноморието. Сумарни количества за денонощието: в Западна България от 1-5 л/кв.м, в Източна - между 5 и 10 л/кв.м, на отделни места в югоизточните райони и до 15 л/кв.м. В сряда само на отделни места ще превали слабо - до 5 л/кв.м. В четвъртък - без валежи.

Остава в сила червен код за Мочурица при Воденичане и Тунджа при Елхово. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.

Днес, в резултат на метеорологичната прогноза, се очаква да започне оттичане на реките в страната, като са възможни известни повишения към устията им:

Поради продължаващите спорадични валежи, повишената почвена влага и намалената ретензионна способност на водохранилищата, са възможни внезапни локални разливи, предупреждават от МОСВ.