Две свлачища заплашват села край Гоце Делчев. Свлачищата, образували се след проливните дъждове от края на миналата седмица, са в селата Плетена и Осина, община Сатовча, предаде БГНЕС.

Най-опасно е свлачището в село Плетена, намиращо се вляво от пътя Гоце Делчев-Сатовча-Доспат. Заради него са напукани пет къщи. Една стара къща буквално се е усукала вследствие на свлачището в разположеното терасовидно по хълма село. Настилката на асфалтираната улица към детската градина и училището се е разцепила на две, опасният участък е обозначен с ленти. Проблемът при това свлачище е, че то продължава да се движи, а в него попадат жилищни домове. Обитаващите напуканите сгради спят при съседите си.

Второто свлачище е в село Осина, на около 10 километра след Сатовча, вдясно от пътя към Доспат. Там то е откъснало пътя преди самото село. Проблемът тук е, че хем от горна страна се свличат кал и камъни, хем отдолу скатът под пътя пропада. Две трети от пътното платно е откъснато, на магия преминават само леки автомобили и то с риск за пътуващите в тях. Ако патят пропадне напълно, селото остава откъснато от света.

Община Сатовча е оставена сама да се справя с бедствието в Осина и Плетена. В самия общински център също има нанесени щети на улици и пътища от поройните дъждове.