Президенът Росен Плевнелиев призова българските граждани да бъдат активни и да гласуват на изборите за местни власти и национален референдум на 25 октомври - да гласуват по съвест и заради собственото си право да бъдат питани и да бъдат чути от политиците.

Това заяви държавният глава в обръщение по националните телевизия и радио.

"Тази неделя всеки от нас може да гласува за добър стопанин на своето населено място. Тази неделя всеки от нас има в ръцете си още една много важна бюлетина - тази за референдума, с която да заяви недвусмислено желанието си да бъде част от решенията за България и да бъде чут", посочи държавният глава.
Той призова да използваме тази възможност, като докажем, че българското гражданско общество е активно, разбира проблемите, дава решенията и изисква резултати.

Плевнелиев заплаши с вето Бюджет 2016, ако няма пари за отбрана
Още...

Държавният глава посочи, че на предстоящите избори ще видим добре познатите ни изборни практики от миналото, но имаме големия шанс и да дадем път на новото, различното в политиката.

По думите му, избираме между това да ни обещават предизборно всичко, след което да бъдем оставени в забвение до следващите избори или да имаме думата по всеки важен въпрос за страната. Това ни предлага пряката демокрация - да се чува и нашият глас, освен този на нашите представители, посочи Росен Плевнелиев и призова да се даде път на пряката демокрация и референдумите в България, като се гласува масово в неделя.

Нека всеки от нас даде своя глас "за" или "против" въвеждането на електронно гласуване, каза президентът и допълни, че без значение как ще гласуваме на референдума, нашият глас бил важен, защото е глас за повече демокрация.

Президентът заяви още, че на предстоящите избори имаме реален шанс да подобрим съществуващия демократичен модел и да изграждаме сами институциите, вместо да бъдем пасивни.
Трябва да бъдем активни, необходимо е с гласа си всеки един от нас да опровергае твърденията, че българският народ няма достатъчно опит, че важните въпроси за държавата може да ги решава един ограничен кръг от хора, каза Росен Плевнелиев.

В обръщението на държавния глава направи впечатление разграничението, което Плевнелиев повтори неколкократно - „те, политиците" и „ние, гражданите".

Той заяви още, че конкретният въпрос на допитването бил ясен и сам по себе си е изключително важен, защото бил за това как българският народ да излъчи своите представители. Президентът обаче посочи, че има и още един въпрос - ще има ли в България референдуми по принцип или отново ще се даде възможност на политическите сили да се състезават по популизъм, вместо да чуят народа.

Според държавния глава не било вярно, че референдумът е осакатен, че се е обезсмислил, че няма да успее. Според него това са тези, налагани от хора, на които сегашното статукво им харесва и които се опитват да ни обезсърчат.

Росен Плевнелиев обаче заяви, че този път било различно, защото референдум на 25 октомври ще има и всичко ще е в нашите ръце. Държавният глава изрази увереност в мъдростта на българския народ и в това, че няма да пропуснем този шанс да променим правилата за добро и апелира най-после да се даде път на пряката демокрация в страната.

В обръщението си държавният глава призовава още политическите сили да уважат българския народ като утре му предоставят един истински ден за размисъл - без манипулации, взаимни обвинения и провокации.