Президентът Росен Плевнелиев е готов да наложи вето върху бюджета, ако парите, определени за отбрана са по-малко от 1,33% от БВП.

„Очаквам бюджетът за отбрана през 2016 година да бъде не по-малко от 1.33% от БВП. Очаквам отбраната да бъде ясно заявен и финансово подплатен приоритет на правителството през 2016 година. Запазвам си правото да действам съгласно Конституцията и законите на страната, включително да наложа вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти", заяви държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за вестник „Българска армия".

Според него би било безотговорност, ако бюджетът за отбрана остане същият като тази година. Той припомни, че на едно от заседанията на КСНС е имало решение за увеличение на парите. Според него, световният геополитически ред драстично е променен и е налице рекорден брой кризи, много от които са в непосредствена близост до територията на България.

България от пасивен трябва да стане активен член на НАТО. Членството ни в Алианса и способностите на българските Въоръжени сили са единствената гаранция за сигурността на нацията и на държавата ни", категоричен е президентът Росен Плевнелиев. „България също трябва да допринася за способностите на НАТО да се справи с всички актуални заплахи", казва той.

В интервюто върховният главнокомандващ изразява благодарност на генералите, офицерите, сержантите и войниците от Българската армия, които продължават да полагат неимоверни усилия да изпълняват задълженията си по най-добрия начин и да печелят високите оценки на партньорите ни, особено при участие в задгранични мисии.

Президентът припомни, че през април на заседание на КСНС бе решено правителството да внесе в парламента „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България". "Очаквам тя да бъде приета спешно. На нейна основа трябва да бъде разработен нов „План за развитие на Въоръжените сили" и той да влезе в сила до края на годината", казва държавният глава.

„Оперативната съвместимост със съюзниците е главен приоритет, а изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано напълно и навсякъде. Решихме, въпреки ограничените ресурси на националния бюджет, да увеличим плавно разходите за отбрана и да изпълним солидарно поетия ангажимент на Срещата на върха в Уелс", припомни президентът Росен Плевнелиев.

В тази връзка - по широко дискутираната тема за ремонта на МиГ-овете ни в Полша, Плевнелиев заявява, че проблемите на изтребителната авиация не са от вчера и са резултат от дългогодишна липса на политическа воля да бъдат решени.

Подписването на споразумението с Полша за военно-техническо сътрудничество, включително за поддръжка и модернизация на самолетите МиГ-29, отговаря на взетото решение на КСНС за намаляване на зависимостта на Българската армия от производители на оръжия, несъвместими със стандартите на НАТО.

Рязкото повишаване на съвместимостта на Българската армия с другите от НАТО е зададено като стратегически приоритет от членовете на КСНС. Това решение е правилно и трябва да се изпълнява, убеден е държавният глава.

Той припомни, че за десетилетие се очаква разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП. Върховният главнокомандващ имал уверения, че до края на годината ще бъде разработен План за развитие на въоръжените сили на Република България. Убеден съм, че изпълнението на програмата ще осигури повишаване на оперативните способности на Българската армия, като гарантира необходимите ресурси", допълни президентът Росен Плевнелиев пред военното издание.