България ще отстоява позицията, че заменките на земи не са държавна помощ, а престъпление, за което има повдигнати обвинения.

Това е официалното становище на правителството, което ще бъде представено в Брюксел на 24-ти март, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.

Заменените земи, заради които Европейската комисия заплаши България със санкции, не са с променено предназначение и това дава шанс позицията на правителството да бъде уважена.

„Ние ще отстояваме, че замените не са нерегламентирана държавна помощ, за да не бъде наложена санкция на страната ни", подчерта министър Найденов.

Един от основните аргументи е, че в повечето случаи, възползвалите се от замените, не са правили промени в предназначението на имотите. По този начин не са нарушени принципите на конкурентност и влияние върху пазара.
От над 300 заменени имота през 2007 г. е направена промяна в предназначението само на 8 имота, а през 2008 г. - едва на 4 имота, посочи още министърът.

Той обяви няколко възможни варианта след изпращането на позицията в Брюксел. Главна дирекция „Конкуренция" може  да прекрати преписката срещу България.
Вторият вариант е да повдигне обвинения и да предаде случая на Европейската комисия. Ако ЕК се произнесе в ущърб на България, можем да обжалваме в Страсбург=

Министър Найденов обяви, че по данни на неправителствени организации щетите от замените възлизат на над 3 млрд. лева и са най-голямото престъпление в България.

Предстоят законови промени, които ще принудят собствениците на заменени земи да платят реалната им стойност преди да променят предназначението им, каза още министър Найденов.

Припомняме, още преди месеци, министър Найденов призна, че реално при заменките им престъпление, тъй като по друг начин не може да се нарече замяната на кон за кокошка, каквито са правени.
Тогава Найденов каза също, че все още бившият директор на Фонд „Земеделие" Стефан Юруков не е обяснил как за няколко дни са се финализирали 47 заменки.