Международната природозащитна организация WWF публикува интерактивна карта на лансираните проекти за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище в Национален парк Пирин.

Според организацията, цитираща графичните данни, проектът за 300 км ски писти и лифтове под мраморните върхове на Пирин ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка.

При силно приближение на картата, поясняват от WWF, се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните ски зони. Особено в по-високите части на планината заплахата грози най-ценните гори в парка - величествените вековни гори от бяла и черна мура. Някои от тези гори надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат и до 600-1000 г., отбелязват природозащитниците.

Според интерактивната карта, ски пистите на Банско са просечени през гори от бяла мура, смърч и клек на 100-180 г., с което е нанесена невъзстановима вреда за биоразнообразието в района.

В същото време жителите на Банско днес излизат на пореден протест с искане за развитие на туризма в региона и страната и в частност - за строежа на втори лифт и нови писти в района. Те обвиняват природозащитниците в манипулативна кампания.