Еколозите трябва да са ваши партньори, привлечете ги в дискусията и ги убедете с аргументи в необходимостта от изграждането на втори кабинков лифт в Банско".
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с кмета на Банско Георги Икономов, представители на местната власт от региона и общественици, съобщава правителствената пресслужба.

Според тях проблемът с опашките пред кабинковия лифт е огромен, тъй като вече се увеличава броят на чакащите и през делничните дни. В резултат се губят туристи и всеки ден ощетява както местната икономика, така и имиджа на България като туристическа дестинация.

Банско осигурява работни места на хората от целия регион и отварянето на втори кабинков лифт ще стимулира още работни места, подчертаха от община Банско. Те призоваха премиера Бойко Борисов Министерският съвет да излезе с решение до края на февруари, за да се определи размерът на концесията и да се промени плана за управление на парк „Пирин".

Министър-председателят пое ангажимент да се спазят сроковете на правителственото решение за разглеждане на проблемите на ски зоната в Банско.

Развитието на туризма трябва да бъде съобразено с изискванията за устойчиво съхранение на природните ресурси, заяви президентът Росен Плевнелиев, който също разговаря днес на „Дондуков" 2 с кмета на Община  Банско Георги Икономов.
В срещата участваха и представители на град Добринище, както и представители на бизнеса от региона. Кметът на курортния град запозна държавния глава с плановете за разширяване на ски зоната край Банско и за изграждането на втори кабинков лифт, информираха и от прессекретариата на президента.
Градската управа иска още започване на процедура по отдаване на концесия на ски зоната в Добринище.

Според президента, страната ни трябва да използва своя туристически потенциал и в тази посока е необходимо да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони. Държавният глава подчерта, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни - шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм.

В Град Банско и региона е един от най-известните ски-курорти не само в България, но и в Европа, и страната ни има интерес да се утвърждава като водеща туристическа дестинация за зимни спортове. Предстои България да бъде домакин и на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, което е повод за гордост и е възможност за България да се докаже като отлична дестинация за ски-спорт, беше посочено на срещата.

„Турът" на делегацията от Банско завърши със среща с парламентарния шеф Цачева.

Зимните ни курорти и в частност Банско върви назад, изтъкна кметът Икономов на брифинг в парламента. Той настоя да се даде шанс на всички региони да развиват зимния ски туризъм. Курортът щял да се развива, по думите му, при спазване на всички екологични и европейски изисквания.

Време е да спрем с думите и с разговорите, изтъкна кметът. Според него с действия трябвало да се докаже, че зимният туризъм е приоритетен отрасъл. Над 80% от обществеността е за развитие на ски туризма, подчерта Георги Икономов.

Той недоумява защо не се вземат предвид интересите на местното население. Според него противниците на идеята от зелените организации били съмнителни.

Стана ясно, че депутатите изразили днес безрезервна подкрепа за исканията на банскалии за развитие на ски туризма. Законодателната помощ на парламента е малка, тъй като проблемът е изцяло в правомощията на МС. Все пак законотворците можели да помогнат с промени в Закона за горите в частта за пистите, Закона за концесиите.

В момента се изготвя общият устройствен план на Банско. В него се очертават строителните граници на града. Така ще се гарантира да не се стигне до презастрояване.

Еколозите са една част от този процес, изтъкна Икономов и акцентира върху развитие на масовия зимен спорт. Тяхното мнение не може да важи повече и да бъде по-меродавно от доводите за здравето на хората, доводите за развитието на спорта, за работата с младежта, категоричен е градоначалникът. Според него не трябва да има противопоставяне.