След контакти между българските и гръцки гранични власти и проведени разговори със стачкуващите фермери, е постигнато споразумение за отваряне на ГКПП-Капитан Петко войвода - Орменион.

По информация на "Гранична полиция между 15 и 16.30 часа, със съгласието на протестиращите, през ГКПП Илинден - Ексохи са били пропуснати около 40 автомобила. След това обаче граничният пункт отново е бил блокиран, информират от МВР.

Остава затворен и ГКПП Кулата - Промахон, където по-рано се образува опашка от над 250 ТИР-а.  

Припомняме почти през целия ден днес границата ни с Гърция беше блокирана.

Гръцките фермери обявиха, че продължават блокадите на пътни артерии и гранични пунктове въпреки предложените от министъра на аграрното развитие мерки за подпомагане на сектора с 500 милиона евро.

Протестиращите настояват за тригодишен мораториум върху изплащане на кредитите на банките. Те искат и по-висока изкупна цена на продуктите и промяна в цената на дизеловото гориво.

Междувременно във връзка с продължаващата блокада на границата до посолството на Република Гърция в София е изпратена протестна нота, информират от Министерство на транспорта.

В нея се посочва, че българската страна изразява недоволство от блокирането на всички сухопътни ГКПП, свързващи териториите на двете стани.

Невъзможността за придвижване по шосе пречи на връзките между двете държави и противоречи както на основните права и свободи на гражданите в ЕС, така и на принципите на Единия вътрешен пазар на Общността, се допълва в изразения протест. В нотата се призовава органите в Гърция да вземат незабавно мерки за възстановяване на трафика.